Ekspedicija "Walking the Via Dinarica" krenula kroz Hrvatsku

Slika /arhiva/plitvice-bd-006.jpg

Nakon uspješnog početka ekspedicije "Walking the Via Dinarica", koja je u kolovozu krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, tim na čelu s poznatim alpinistom Kenanom Muftićem i profesionalnom fotografkinjom Elmom Okić, danas je u Nacionalnom Parku Plitvička jezera započeo put kroz Hrvatsku.

Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA iz BiH, a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja, priopćio je UNDP Hrvatska.

Osim osnovnog dijela tima koji će prohodati područje Dinarskog gorja kroz pet država, od Albanije do Slovenije, u Hrvatskoj se ekspediciji pridružuju vodiči Hrvatskog planinarskog saveza, novinarka i predstavnica UNDP-a. Putovanje će trajati od 28. rujna do 10. listopada, a obići će se planine Biokovo, Mosor, Promina, Dinara, Velebit, Kapela, Risnjak i Snježnik.

"Već peti tjedan prolazimo Via Dinarica rutu - ušli smo u Hrvatsku nakon Albanije, Crne Gore i BiH. Osim prirode i planina, izuzetno važan aspekt kompletne ideje Via Dinarice su i ljudi koji tu žive i koji su na određeni način povezani s Dinaridima", rekao je Muftić. Istaknuo je kako je za održivost ideje projekta neophodno uključenje svih partnera na terenu – od lokalnog stanovništva do planinarskih saveza i donositelja odluka. "Ovo bi trebao biti samo početak dugogodišnjeg razvoja temeljenog na potrebama i idejama lokalnih partnera", kazao je.

UNDP navodi kako je projekt potaknut uspješnim primjerom Via Alpine koja je kroz EU fondove umrežavanjem osam država uložila značajna sredstva. Kako bi bili u mogućnosti osmisliti kvalitetan i relevantan projekt, temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima područja, projektni tim odlučio je od lipnja do prosinca provesti terensko istraživanje te održati brojne sastanke s predstavnicima zaštićenih područja, lokalne i regionalne samouprave, turističkih zajednica, planinarskih udruga i klubova, HGSS-a te s brojnim ponuđačima usluga u turizmu.

Programska asistentica pri UNDP-ovom Programu upravljanja okolišem Marija Jurčević rekla je kako se u sklopu Dinarskog gorja u Hrvatskoj nalazi najveći broj zaštićenih područja s najvišim stupnjem zaštite kao što su strogi rezervati, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji svojom atraktivnošću privlače sve veći broj posjetitelja.

"U svjetskim trendovima zaštićena područja sve su više promatrana kao ključni generator lokalnog razvoja te se u ekološkom, društvenom i ekonomskom pogledu, od njih očekuje suradnja s lokalnim stanovništvom. Projektom Via Dinarica želimo promovirati ovakav pristup i u Hrvatskoj te uz razvoj zaštićenih područja, potaknuti i razvoj 'zelenih poslova' u ruralnim područjima", istaknula je Jurčević.

Provedbeni partner UNDP-a u ekspediciji Walking the Via Dinarica u Hrvatskoj je Stanica planinarskih vodiča Zagreb. (Hina)



Pisane vijesti