EKO-CENTAR CAPUT INSULAE-BELI OBILJEŽAVA 15 GODINA RADA

Slika /arhiva/CACIB.jpg

Petnaestu obljetnicu djelovanja, Eko-centar Caput Insulae-Beli obilježit će 6. i 7. kolovoza 2008. godine pod pokroviteljstvom zaklade HAZU, te Hrvatske turističke zajednice i turističke zajednice Kvarnera i grada Cresa.

U srijedu, 6. kolovoza, u palači Arsan, Muzeju grada Cresa održava se skup o zaštiti prirode i bjeloglavim supovima, na kojemu će voditelj Eko-centra dr. Goran Sušić predstaviti monografiju ' Eko-centar Caput Insulae-Beli - prvih petnaest'. Na skupu će biti riječi i o čudesnim putovanjima creskih supova, od Cresa preko Afrike i Azije i natrag, dok će pater Matija Koren govoriti o sv. Franji Asiškom – zaštitniku svih živih bića. Gosti iz inozemstva Jeff Saward i Kimberly Lowelle Saward govorit će o labirintima i četiri tisuće godina njihove tradicije, dok će sljedeći dan biti upriličeno otvorenje sedmoga labirinta na Tramuntani, sjevernoj strani otoka Cresa. Skup završava obilaskom kompleksa Eko-centra i upoznavanjem s programima njegova djelovanja. 

Istraživačko edukacijski centar za zaštitu prirode, Eko-centar Caput Insulae-Beli aktivno djeluje od 1993. godine, a osnivač mu je dr. sc. Goran Sušić, koji mu je otada i predsjednik. Registriran je kao neprofitna udruga, a temeljna mu je djelatnost integralna zaštita bjeloglavih supova - jedne od najugroženijih vrsta ptica u Europi, kojima u našoj zemlji prijeti izumiranje, a koju provodi kroz holistički pristup u zaštiti prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa otoka Cresa.

Eko-centar od početka svojeg rada djeluje i na promicanju ekoturizma kao jedine mogućnosti povezivanja tradicijskog načina života s gospodarskim razvojem ovoga kraja, što provodi kroz edukaciju šire javnosti, ali i realizacijom niza projekata kojima dokazuje kako ekoturizam može pomoći ostvarenju strategije održivog razvoja i očuvati najvrednije dijelove prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa kao temeljnog resursa takvog turizma.

Beli, otok Cres, sjedište eko-centra Caput Insulae

Kako bi turistima približili ljepote sjevernog dijela otoka Cresa, Tramuntane, na tom je dijelu otoka napravljena mreža od sedam poučnih eko staza koje prolaze nekadašnjim putovima što su povezivali sela na Tramuntani. Ta su sela danas posve napuštena, ali zato zanimljiva poput etnološkog muzeja na otvorenom.

Uz staze izgrađeni su i labirinti s ciljem da postanu sredstvom ponovne uspostave komunikacije čovjeka i duha Prirode. U selu Frantin, u kojem više nitko trajno ne živi, Eko-centar je uredio jednu staru kuću na način kako je izgledala dok su ljudi živjeli u tom selu. Također, redovito, već godinama uz pomoć volontera radi se na obnavljanju suhozida (gromača) i nastoji očuvati tradicijsko znanje o načinu njihove gradnje.

Volonteri su aktivno uključeni u sve programe Eko-centra tijekom cijele godine, a broj volontera iz cijeloga svijeta kreće se između 300-500 u jednoj godini ; oni pripremaju i dopremaju hranu u „restorane za supove“, čiste, hrane i nadziru supove u oporavilištu, provode monitoring supova na gnjezdištima i hranilištima, te spašavaju mlade supove koji padnu u more, grade i popravljaju suhozide-gromača, čiste lokve od obrasle vegetacije i mulja, beru i održavaju masline, pomažu u radu s ovcama, ali i informiraju turiste o bogatstvima otoka Cresa i lokalnoj turističkoj ponudi. 



Najave