EK predlaže pojednostavljenje viznog režima za turiste

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Europska komisija priprema izmjene viznog režima do kraja ove godine kako bi se pojednostavio dolazak turista iz rastućih gospodarstava poput Kine i Rusije, što bi uvelike moglo pomoći i hrvatskom turizmu, koji je ove godine zabilježio znatan pad broja turista iz Rusije.

Prema podacima Komisije, turisti iz zemalja izvan EU-a tijekom 2011. potrošili su oko 400 milijardi eura u EU-u, a procjenjuje se da bi do 2020. taj iznos narastao na 5000 milijardi eura. Posljednjih godina, broj turista iz Brazila i Rusije koji dolaze u EU udvostručen je, a snažan i brz rast dolazaka bilježi se i iz Kine i Indije.

Procjenjuje se da bi do 2015. Europa mogla imati do 46 milijuna međunarodnih dolazaka, što bi moglo povećati prihod za 60 milijardi eura i stvoriti oko pola milijuna radnih mjesta.

Međutim, za potencijalne turiste često nije poticajan kompliciran i dug proces za dobivanje vize za ulazak u EU-u. Pred njima su brojne prepreke da dođu do vize, poput potrebe da zakažu sastanak i osobnu dođu u konzularni ured ili prikupljanje gomile dokumenata, uključujući i njihovo prevođenje. Stoga je Komisija predložila pojednostavljenje postupka.

"Naša inicijativa za pojednostavljenje viznog režima, s ciljem da se privuče još više turista iz rastućih gospodarstava, dobar je primjer kako zajedno možemo raditi na uklanjanju političkih i administrativnih prepreka radi poticanja gospodarskog rasta", rekao je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

Komisija je u povodu Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. rujna, objavila da je broj međunarodnih turističkih dolazaka u Europu porasto za pet posto u prvih šest mjeseci ove godine. U srednjoj i istočnoj Europi najveći rast broj turista imala je Slovačka (plus 19 posto), Latvija (plus 11 posto) i Litva (plus devet posto). Hrvatska je zabilježila rast od 5,4 posto u dolascima, a 3,3 posto u noćenjima u odnosu na 2012. U kolovozu ove godine Hrvatska je zabilježila rast od 10 posto registriranih dolazaka u odnosu na lanjski kolovoz, kaže Komisija.

Budući da u turizmu diljem Europske unije ima nekoliko desetaka tisuća slobodnih radnih mjesta, Komisija je pokrenula EURES, prvi paneuropski portal za zapošljavanje na kojemu se u turističkom sektoru trenutačno nudi velik broj slobodnih radnih mjesta. Uskoro će se na portalu među oglasima moći odabrati oni koji su uže povezani s turizmom. To bi moglo pomoći poslodavcima, koji često imaju poteškoća pronaći kvalificirane radnike u Europi. (Hina)



Pisane vijesti