EK Galwayu i Rijeci čestitala na tituli europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu

Slika /arhiva/EU-comm_LL.jpg

Europska komisija čestitala je irskom gradu Galwayu i hrvatskom gradu Rijeci, koji su dobili titulu europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.

Odabir je izvršio žiri sastavljen od deset neovisnih stručnjaka koje su imenovale institucije i tijela EU-a. Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Čestitam Galwayu i Rijeci na uspješnoj kandidaturi. Siguran sam da će posjetitelji iz cijele Europe imati priliku upoznati Galway i Rijeku i njihovu kulturnu baštinu, no isto tako i shvatiti raznolikost kultura u Europskoj uniji i naše zajedničke vrijednosti. Uvjeren sam da će titula Galwayu i Rijeci donijeti velike dugoročne kulturne, gospodarske i društvene koristi, kao što je to bio slučaj i s mnogim dosadašnjim europskim prijestolnicama kulture.“

Europske prijestolnice kulture jedan su od najpoznatijih projekata EU-a. Proglašenje europskih prijestolnica kulture pokrenuto je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri. Misao vodilja projekta jest staviti gradove u središte kulturnog života u cijeloj Europi. Posredstvom kulture i umjetnosti europske prijestolnice kulture poboljšavaju kvalitetu života u gradovima koji dobiju tu titulu te jačaju njihov osjećaj zajedništva. Građani mogu sudjelovati u cjelogodišnjim aktivnostima te preuzeti aktivniju ulogu u razvoju i kulturnom izričaju svoga grada. Dodatne informacije o europskim prijestolnicama kulture dostupne su na Internetu. (Predstavništvo EK u RH)



Pisane vijesti