DZS: Znatno veći pad organiziranih od individualnih turističkih dolazaka u prvih sedam mjeseci

Slika 16.9.2009
Turisti koja su u Hrvatsku tijekom prvih sedam mjeseci ove godine dolazili organizirano i njihovih noćenja bilo je 7 i 9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je onih koji su došli individualno bilo 4 posto manje, a njihovih noćenja 2 posto manje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Individualnih turističkih dolazaka i ove je godine tradicionalno bilo znatno više od organiziranih, 66 posto od ukupnih blizu 6 milijuna u prvih sedam mjeseci ili gotovo 4 milijuna, a ti su turisti ostvarili i 64,4 posto od ukupnih 29,5 milijuna noćenja ili gotovo 19 milijuna.

S druge strane organizirani je turistički promet navedene veće postotke pada ove godine zabilježio s 2,1 milijunom turističkih dolazaka i 10,5 milijuna noćenja.

I domaćih i stranih turista pritom je u sedam mjeseci ove godine bilo više individualnih.

Domaćih je individualno došlo 621 tisuća ili 12 posto manje, dok ih je organizirano došlo gotovo dvostruko manje ili 338 tisuća, što je i veći pad, od 15 posto u odnosu na prošlogodišnjih sedam mjeseci.

Slično je i s noćenjima domaćih turista - individualci su ostvarili 2,2 milijuna noćenja ili 9 posto manje, a domaći koji su koristili usluge organizatora putovanja s 1,1 milijun noćenja bilježe pad od 15 posto.

Stranih je turista individualno došlo 3,2 milijuna ili 2 posto manje, a s 16,7 milijuna noćenja u sedam mjeseci ove godine u minusu su od tek 1 posto.

S 1,7 milijuna organiziranih dolazaka strani su turisti ove godine u minusu od 6 posto, dok su veći pad, od 8 posto, strani turisti zabilježili s 9,4 milijuna noćenja. (Hina)


Pisane vijesti