DZS: U stanovima i kućama za odmor 6,54 milijuna turističkih noćenja

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj prošle je godine boravilo ukupno 397.688 turista, koji su ostvarili 6,54 milijuna noćenja, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Ti se podaci odnose na nekomercijalni turistički promet ostvaren u stanovima i kućama za odmor, a koji se temelji na evidencijama o naplati boravišne pristojbe koje vode turističke zajednice. U sklopu te statistike obuhvaćeni su vlasnici kuća i stanova za odmor, članovi njihovih obitelji, rodbina i prijatelji koji su boravili u tim objektima ne plaćavši smještaj.

Po podacima DZS-a, prošle je godine u stanovima i kućama za odmor boravilo 151.942 domaćih turista, što je u ukupnom broju udio od 38,2 posto. Strani su turisti, njih 245.746, pak imali udio od 61,8 posto.

U noćenjima su pak udjeli izjednačeniji, domaći su turisti s nešto više od 3,3 milijuna noćenja imali udio od 51 posto, dok su stranci s 3,2 milijuna imali udio od 49 posto. Na to je utjecao duži prosječan boravak domaćih turista u kućama i stanovima za odmor. Naime, prosječno je lani ostvareno 16 noćenja po prijavljenom turistu, pri čemu su domaći turisti prosječno ostvarili 22 noćenja, dok su stranci imali prosječno 13 noćenja u kućama i stanovima za odmor.

Po podacima DZS-a, od ukupnog broja noćenja, 32,7 posto su ostvarile osobe za koje se boravišna pristojba plaća po noćenju, a 67,3 posto noćenja oni za koje se boravišna pristojba plaća paušalno.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Slovenije (44,6 posto) i Njemačke (12,8 posto). Po broju noćenja u stanovima i kućama za odmor među strancima slijede turisti iz Bosne i Hercegovine (6,6 posto), Austrije (5 posto), Italije (4,6 posto) te Mađarske i Srbije (svaka 4,5 posto), itd.

Statističari napominju kako su podaci o nekomercijalnom prometu u kućama i stanovima za odmor privremeni s obzirom na činjenicu da sve turističke zajednice još nemaju prikladno organiziranu evidenciju prijava turista u kućama i stanovima za odmor. Na kvalitetu rezultata, kako navode, utječe i disciplina prijavljivanja boravka osoba u kućama i stanovima za odmor te rad inspekcijskih tijela koji to nadziru.

U statistici nekomercijalnog turističkog prometa ne iznosi se usporedba s godinom prije, a usporedba podataka za prošlu i za 2012. godinu pokazuje pad turističkih dolazaka, a rast noćenja. Usporedba pokazuje da je prošle godine u stanove i kuće za odmor ukupno bilo manje dolazaka za 2 posto, dok se noćenja bilo 5,5 posto više nego 2012. godine. (Hina)



Pisane vijesti