DZS: U rujnu 3 posto više turista, u devet mjeseci 7,5 posto

Slika /arhiva/logo DSZ.jpg

Hrvatsku je u rujnu ove godine posjetilo gotovo 1,3 milijuna turista, što je 3,1 posto više nego li u prošlogodišnjem rujnu, a ostvarenih više od 6,1 milijun noćenja porast je za 1,1 posto, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima, od početka ove godine do kraja rujna Hrvatsku je posjetilo gotovo 10,3 milijuna turista koji su ostvarili više od 53,6 milijuna noćenja.

Usporede li se ti podaci sa statističkim podacima za isto razdoblje prošle godine, u devet je mjeseci ove godine zabilježen rast broja turističkih dolazaka za 7,5 posto, a noćenja za 5,7 posto.

U razdoblju od siječnja do rujna ove godine Hrvatsku je posjetilo više od 8,7 milijuna stranih gostiju, što je 7,3 posto više nego li u istom razdoblju lani, a stranci su ostvarili 47,9 milijuna noćenja, što je porast za 5,5 posto.

Nešto više stope rasta bilježe se kod domaćih gostiju i njihovih 1,5 milijuna dolazaka porast je za 8,8 posto, a gotovo 5,7 milijuna noćenja porast za 7,7 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do rujna prošle godine.

Podaci Državnog zavoda za statistiku samo za mjesec rujan pokazuju da su domaći turisti uz pad broja turističkih dolazaka, za 4,5 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, istodobno ostvarili veći broj turističkih noćenja. Tako je u rujnu nešto više od 154 tisuće domaćih turista ostvarilo 459 tisuća noćenja, što je u noćenjima porast za 1,3 posto.

Stranih je turista pak u rujnu bilo više od 1,1 milijun, ili 3,4 posto više nego li u lanjskom rujnu, a njihovih gotovo 5,7 milijuna noćenja porast je za 1,1 posto.  (Hina)



Pisane vijesti