DZS: U lipnju više stranih turista

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U lipnju je u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj zabilježen porast dolazaka turista za 9,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a noćenja za 12,7 posto i to zahvaljujući znatnim porastima prometa stranih gostiju, dok se kod domaćih turista iskazuju minusi.

Pokazuju to prvi podaci koja je danas objavio Državni zavod za statistiku, prema kojima su čak 91,2 posto dolazaka i 93,8 posto noćenja u lipnju ostvarili strani turisti.

U lipnju je u komercijalnim smještajnim objektima bilo 11,5 posto više stranih gostiju nego u istom mjesecu prošle godine, a stranci su ostvarili i 13,8 posto više noćenja.

Kod domaćih turista u lipnju se pak bilježi pad dolazaka za 4,3 posto i noćenja za 1,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U strukturi noćenja stranih turista prema zemlji prebivališta daleko je najveći udio, od 28,5 posto, gostiju iz Njemačke.

Slijede turisti iz Austrije s udjelom u ukupnim stranim noćenjima od 10,6 posto, Slovenije s 9,3 posto, Češke 8,8 posto, potom iz Italije i Poljske sa po 5,1 posto te Velike Britanije 4,2 posto.

Iz Državnog zavoda za statistiku napominju kako prikazuju prve rezultate o turističkom prometu (broj dolazaka i noćenja turista) ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima koji se prati redovitim statističkim istraživanjem. Istraživanjem su obuhvaćene sve pravne osobe i njihovi dijelovi, fizičke osobe te kućanstva koja smještajne objekte iznajmljuju turistima. (Hina)



Pisane vijesti