DZS: U kolovozu više turista i noćenja

Slika 1.10.2009
Kolovoz je hrvatskom turizmu donio vrlo dobre rezultate - ostvareno je 3,6 posto više turističkih dolazaka i 4 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Ukupno je za prvih osam mjeseci ove godine pak bilo 2,2 posto manje turista i 1,4 posto manje noćenja, čime su smanjeni minusi iz prethodnog razdoblja ove godine.

Od nešto više od tri milijuna dolazaka turista u kolovozu 92 posto bili su gosti iz inozemstva, zahvaljujući kojima su i ostvaren plus u kolovozu.

U Hrvatskoj se u kolovozu odmaralo gotovo 2,8 milijuna inozemnih turista, što je za 4,9 posto više nego u istom mjesecu lani, a 17,1 milijun inozemnih noćenja u plusu je za 5 posto.

Istodobno su 'podbacili' domaći turisti kojih je u kolovozu bilo 234,7 tisuća ili 9,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a kolovoških 1,4 milijuna domaćih noćenja u minusu je za 6,5 posto.

Od siječnja do kraja kolovoza u Hrvatskoj je registrirano ukupno 8,98 milijuna dolazaka turista, što je za 2,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, te nešto više od 48 milijuna noćenja, kod kojih se pak iskazuje nešto manji pad, za 1,4 posto.

Pritom su strani gosti ostvarili oko 87 posto od ukupnog broja dolazaka i 90 posto noćenja, i kod njih su minusi vrlo blagi.

Tako je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno gotovo 7,8 milijuna dolazaka gostiju iz inozemstva, što je za svega 0,6 posto manje nego u istom razdoblju lani. Stranih 43,3 milijuna noćenja tek je za 0,3 posto manje nego u prvih osam prošlogodišnjih mjeseci.

Kod domaćih turista bilježe se znatniji padovi. Tako je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci evidentirano nešto manje od 1,2 milijuna dolazaka domaćih turista, što je za 11,4 posto manje nego u istom vremenu lani, a 4,7 milijuna domaćih noćenja u padu je za 10 posto u usporedbi sa prvih osam mjeseci prošle godine. (Hina)


Pisane vijesti