DZS: Turistički porasti u siječnju

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u siječnju je boravilo 124,1 tisuća turista koji su ostvarili 311,8 tisuća noćenja, što su porasti od 15,2 posto u dolascima i 12,4 posto u noćenjima u odnosu na siječanj prošle godine.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da su 51,6 posto od svih siječanjskih noćenja ostvarili domaći turisti, odnosno 161 tisuću što je 11,4 posto više, a 11,2 posto ih je više i došlo u komercijalne smještajne objekte ili njih 63,5 tisuća.

Domaći su turisti pritom najviše noćenja ostvarili u Zagrebu, Opatiji, Dubrovniku, Tuhelju, Svetom Martinu na Muri, Splitu te Rovinju, što iznosi 46,1 posto od njihovih ukupnih noćenja u ovom siječnju.

Iako ih je u siječnju bilo nešto manje nego domaćih, strani turisti su zabilježili nešto veće poraste dolazaka i noćenja.

Došlo ih je 60,5 tisuća ili gotovo 20 posto više nego u lanjskom siječnju, a njihovih 150,7 tisuća noćenja porast je od 13,4 posto.

Strani su turisti najviše noćenja ostvarili u Zagrebu, Dubrovniku, Opatiji, Splitu i Poreču, što je 56,5 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše su ih ostvarili Talijani, koje slijede turisti iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Slovenije, Srbije te Republike Koreje.

Prema vrstama objekata, najviše je noćenja ili 63,1 posto u siječnju ostvareno u hotelima.

Ukupno je turistima u siječnju ove godine u Hrvatskoj bilo na raspolaganju 41,6 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno 89,3 tisuće stalnih kreveta.

Po destinacijama, najviše noćenja je u siječnju ostvareno u Zagrebu (21,4 posto) te u Dubrovniku (8,3 posto) i Opatiji (8,1 posto).

(Hina)



Pisane vijesti