DZS: turistički plusovi u ožujku i tri mjeseca

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U Hrvatskoj je u komercijalnim smještajnim objektima u ožujku i u prva tri mjeseca boravilo više turista nego prošle godine, ostvareno je i više noćenja, čemu su tradicionalno najviše pridonijeli povećani dolasci stranih turista, i za više od 20 posto.

Pokazuju to prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku, po kojima je u ožujku, kada su bili i uskrsni blagdani, u Hrvatskoj zabilježeno 12,1 posto više turističkih dolazaka nego u istom lanjskom mjesecu. Još veći porast, od 21,6 posto, ostvaren je u noćenjima.

Stranih turista u ožujku bilo 20,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a porast od čak 33,3 posto ostvarili su u noćenjima.

Domaćih turista je u tom mjesecu bilo 1 posto manje nego lani, ali su imali plus u noćenjima od 1,6 posto.

U strukturi noćenja stranih turista u ožujku je poredak bio tradicionalan - prvi su Nijemci sa udjelom od 25 posto, Austrijanci drugi s 17,2 posto, Talijani treći s 8,7 posto, Slovenci četvrti sa 7 posto, a turisti iz BiH su na petom mjestu s udjelom u stranim noćenjima od 4,5 posto.

Znatni porasti u ožujku pridonijeli su i boljem ovogodišnjem fizičkom turističkom prometu za prva tri mjeseca kada je zabilježeno 7,3 posto više turističkih dolazaka i gotovo 10 posto više noćenja nego u istim mjesecima prošle godine.

Stranih je turista pritom bilo 11,7 posto više, a njihovih noćenja 20,1 posto više.

Domaćih je turista bilo 1,7 posto više, ali su imali 2,5 posto manje noćenja nego u prva tri mjeseca prošle godine. (Hina)
 



Pisane vijesti