DZS: Studeni s visokim turističkim porastima

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

I u studenom su u Hrvatskoj ostvareni vrlo dobri turistički rezultati, dolazaka turista bilo je 7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, dok je broj noćenja u komercijalnim smještajnim objektima povećan za 9,5 posto, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ukupno je pak za prvih jedanaest ovogodišnjih mjeseci u Hrvatskoj zabilježen porast broja turista za 5 posto, a njihovih noćenja za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pritom su 88,5 posto od ukupnog broja dolazaka ostvarili strani turisti, na koje se odnosi čak 92,3 posto noćenja.

Dolazaka gostiju iz inozemstva u razdoblju od siječnja do studenog ove godine bio za 5,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ostvarili su 3,7 posto više noćenja.

Kod domaćih turista bilježi se pak rast dolazaka za 1 posto, ali njihova su noćenja u padu za 1,8 posto.

No, u studenom su domaći turisti zabilježili i rast dolazaka, za 5,9 posto, i rast noćenja, za 8,6 posto.

Stranih je pak turista u Hrvatskoj u studenom bilo 7,9 posto više nego u istom mjesecu lani, a ostvarili su porast noćenja od čak 10,1 posto.

Za razliku od ukupnih pokazatelja za prvih jedanaest mjeseci u studenom u strukturi prometa nije velika prevaga na strani inozemnih gostiju - oni sudjeluju u ukupnim dolascima s 57,5 posto, a u noćenjima s 61 posto.

U strukturi noćenja stranih turista u studenom prednjače gosti iz Njemačke sa udjelom od 15,7 posto. Slijede turisti iz Austrije su udjelom od 13,5 posto, Italije 12,3 posto, Slovenije 9,4 posto, BiH 4,8 posto, Japana 4,4 posto, SAD-a 4 posto i dr.  (Hina)



Pisane vijesti