DZS: Do kraja srpnja 297 kružnih putovanja stranih brodova

Slika /arhiva/logo DSZ.jpg

U razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine u hrvatskom je Jadranu ostvareno 297 kružnih putovanja stranih brodova ('kruzera'), što je 6,1 posto više nego li u istom razdoblju lani, dok je broj putnika veći za 14,3 posto i na tim je brodovima u sedam mjeseci ove godine došlo 319.307 putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Putnici koji su brodovima na kružnim putovanjima došli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 506 dana boravaka, što je 19,3 posto više nego u sedam mjeseci lani, a prosječno su u našoj zemlji boravili 1,7 dana.

Statistika kojom su obuhvaćene luke u koje strani brod prvi put ulazi u teritorijalno more Hrvatske, pokazuje da je samo u srpnju ostvareno 80 kružnih putovanja stranih brodova.

Veći broj zabilježen je u lipnju sa 97 kružnih putovanja, pa je samo u lipnju i srpnju ostvareno gotovo 60 posto od ukupno 297 kružnih putovanja brodova u sedam mjeseci ove godine.

Prema zemlji zastave plovila, najviše su kružnih putovanja, njih 60, ostvarili brodovi pod zastavom Bahama. Slijede brodovi sa zastavama Italije (36), Paname (31), Portugala (28) te Francuske (24).

Većina kružnih putovanja stranih brodova ostvarena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a statistika za razdoblje od siječnja do srpnja kojom su obuhvaćene sve hrvatske luke koje strani brodovi posjete za vrijeme kružnih putovanja (ne samo luke prvog ulaska) pokazuju da kruzeri najčešće posjećuju Dubrovnik u kojem je zabilježeno 270 posjeta stranih brodova.

Slijedi Korčula sa 53 posjeta, potom Zadar i Split sa po 50 posjeta, te Pula sa 40 posjeta stranih brodova na kružnim putovanjima, Hvar sa 23 posjeta, otok Mljet sa 16, Ploče sa 14, te Rijeka u kojoj je u sedam mjeseci zabilježeno uplovljavanje 12 kruzera.

(Hina)



Pisane vijesti