DZ: Granični promet putnika u prvom polugodištu

Slika 10.8.2009
Granični promet putnika u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi pad u ulazu putnika u Hrvatsku za 15,7 posto, a u izlazu iz Hrvatske za 16,4 posto, ponajprije zbog pada u cestovnom graničnom prometu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U prvoj polovici ove godine tako je preko državnih granica u Hrvatsku ušlo 27,17 milijuna putnika ili oko pet milijuna manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine, dok je preko granica iz Hrvatske izašlo ukupno 26,7 milijuna putnika, što je za 4,6 milijuna manje prema istom razdoblju lani.

Najveći dio putnika u tom razdoblju u Hrvatsku je ušao cestovnim putem, njih 25,6 milijuna, a cestovnim graničnim prometom je i iz zemlje izašao najveći broj putnika, odnosno 25,3 milijuna.

No, u odnosu na prošlu godinu cestovni granični putnički promet u padu je u ulazu u Hrvatsku za 16,4 posto, a u izlazu za 15,4 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je najintenzivniji cestovni putnički promet u prvom polugodištu bio na granicama Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom te Slovenijom. Naime, u tom je razdoblju cestama kroz hrvatsko-bosanskohercegovačke granice u Hrvatsku ušlo 12,28 milijuna putnika, dok ih je preko tih granica iz zemlje izašlo 12 milijuna. Preko granica sa Slovenijom je istovremeno u zemlju ušlo 9,8 milijuna, a iz zemlje izašlo 10 milijuna putnika.

Ipak, u usporedbi s prvom polovicom ove godine cestovni granični promet na granicama s BiH u padu je za 10,4 posto u ulazu te za 8,7 posto na izlazu iz Hrvatske, dok pad prometa na granicama sa Slovenijom iznosi 25,5 posto na ulazu te 23,1 posto na izlazu iz zemlje.

Podaci o graničnom prometu roba u teretnim vozilima u prvoj polovici ove godine također pokazuju pad prometa prema istom razdoblju lani i to za 24,8 posto na ulazu u Hrvatsku te za 19,7 posto na izlazu.

Nasuprot putničkom, u robnom graničnom prometu najintenzivniji je promet u tom razdoblju bio na granicama Hrvatske sa Slovenijom i Srbijom, kako u ulasku tako i u izlasku iz zemlje. (Hina)
 


Pisane vijesti