Dubrovnik očekuje 30 posto lanjskog turističkog prometa

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Dubrovnik1.jpg

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u ponedjeljak da Dubrovnik ove sezone očekuje 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, što je daleko od idealnog, no optimističan je u pogledu ostvarenja toga, poručivši da je cilj da gospodarstvo preživi do proljeća 2021. i da gubici budu što manji.

O tome su izvijestili iz Grada Dubrovnika nakon sastanka gradonačelnika Frankovića i njegove zamjenice Jelke Tepšić s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik i Ceha turističkih vodiča te dubrovačke Turističke zajednice, s kojima su razgovarali o aktualnoj situaciji u turizmu i očekivanja za nastavak 2020. te sezonu 2021.

Govoreći o posljedicama koje je prouzročila epidemija koronavirusa u sektoru turizma i prometne povezanosti, gradonačelnik Franković je izvijestio o glavnim zaključcima sastanka s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem prošlog tjedna u Banskim dvorima, na kojem je naglašena važnost osiguranja pretpostavki za slijetanje međunarodnih letova na Zračnu luku Dubrovnik.

Istaknuto je i da je Dubrovnik većinom avio destinacija te je stoga jedan od važnih ciljeva i omogućiti slijetanje charter letova kao i privatnih zrakoplova s područja Europske unije i Velike Britanije u Zračnu luku Dubrovnik, te uplovljavanje mega jahti.

Franković je na sastanku u ponedjeljak s predstavnicima vodiča kazao i do kraja ove godine nije realno očekivati kruzerske goste. S druge strane, upoznao ih je s time da su uspostavljeni direktni kontakti sa svjetskim avioprijevoznicima, poput British Airwaysa i Jet2coma, te da su pregovori i razrada financijskih parametara u tijeku.

"Gradski proračun uprihoduje 70 posto sredstava direktno od turizma, a ostatak je indirektno također povezan s turizmom, zbog čega je financijski opravdano u ovoj situaciji uložiti u subvenciju međunarodnih letova", kazao je Franković.

Njegova zamjenica Tepšić podsjetila je da je Turistička zajednica krenula s promotivnom kampanjom te je najavila da se mogu očekivati i razne pogodnosti za ovogodišnje posjetitelje u vidu popusta za posjete Lokrumu, gradskim zidinama te besplatni programi kulturnih ustanova i slično, čime bi se cijene usluga prilagodile smanjenoj potražnji.

U svemu je naglašena i važnost provedbe propisanih protokola zaštite kako bi se izbjegla potencijalna zaraza i ugroza trenutno dobre epidemiološke situacije, rečeno je.

Turistički vodiči su kazali da još uvijek čekaju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nakon čega će ih u u dogovoru s Gradom po potrebi dopuniti specifičnostima lokalnog poslovanja u ovom sektoru, prenose iz Grada Dubrovnika. (Hina)

Pisane vijesti