Dubrovnik na 50. mjestu europskih kongresnih gradova

Slika /arhiva/100630-dbk-k.jpg

Prema podacima najuglednije kongresne asocijacije - Međunarodne udruge za kongrese i stručne skupove ICCA (International Congress and Convention Association) Dubrovnik je za 2009. godinu na 50. mjesto između stotinu europskih kongresnih gradova, zbog 19 održanih svjetskih kongresa, odnosno devet više nego u 2008. godini. Prema ICCA-inoj rang listi kongresnih odredišta za prošlu godinu od europskih gradova Beč je sa 160 svjetskih kongresa na prvom mjestu, slijede Berlin, Pariz, Barcelona, Copenhagen, Stockholm, Amsterdam i Lisabon, Budimpešta i Madrid dijele 9. mjesto, dok je Firenza na 35. mjestu.



Pozicija Dubrovnika na svjetskoj rang listi kongresnih gradova je 87. mjesto, uz Moskvu, Bergen i Quebec, priopćila je danas Turistička zajednica grada Dubrovnika. Prema rang listi po državama Hrvatska se nalazi na 44. mjestu na svijetu. Na prvom mjestu u svijetu je SAD sa 595 kongresa, a druga je Njemačka sa 458 kongresa. U Europi je pak Njemačka na prvom mjestu po broju održanih kongresa (458), a slijedi je Španjolska sa 360 i Italija sa 350, Velika Britanija sa 345, Francuska sa 341, a 6. mjesto dijele Austrija i Nizozemska sa 236 održanih svjetskih kongresa.

Inače, lani je u Hrvatskoj održano 38 svjetskih kongresa, od čega 19 u Dubrovniku. Izvrsna ponuda za organizaciju kongresa i vrlo dugo iskustvo u ovom segmentu turističkog poslovanja čine Dubrovnik najvažnijim kongresnim odredištem Hrvatske, ističe dubrovačka Turistička zajednica. Istraživanja posljednjih godina pokazuju da je ekonomski učinak od ovog turističkog segmenta u porastu, kao i da je Dubrovnik grad s najviše organiziranih kongresa i seminara i incentiva u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Pri Turističkoj zajednici grada Dubrovnika formiran je početkom ove godine Kongresni ured koji je svoje prvo predstavljanje imao na jednom od najvažnijih poslovnih skupova svijeta - sajmu IMEX u Frankfurtu. (Hina)

Pisane vijesti