Državni tajnik Matušić susreo se s predsjednikom nacionalne turističke organizacije Turismo de Portugal u Lisabonu

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180301_port_dt1.jpg

Državni tajnik Frano Matušić posjetio je Portugal i sudjelovao na radionici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj „ Megatrends and Tourism towards 2040: Scenario building“. Cilj radionice bio je odgovoriti na pitanja koji su trendovi i izazovi u svjetskom turizmu do 2040. godine te kako se pripremiti za njih. Okupivši u Lisabonu tridesetak turističkih stručnjaka i predstavnika vlasti vodećih europskih turističkih zemalja, navedena je radionica, kao svojevrsna platforma ideja, imala za cilj potaknuti diskusiju i nove prijedloge na četiri ključne teme: razvoj održivog turizma, turističku ponudu i potražnju, napredne tehnologije te mobilnost putovanja. Tijekom boravka u Lisabonu, državni tajnik Matušić susreo se i s Luísom Araújom, predsjednikom nacionalne turističke organizacije Turismo de Portugal koje djeluje u sklopu portugalskog Ministarstva gospodarstva.

Državni tajnik Matušić predstavio je jedinstveni hrvatski informacijski sustav za prijavu i odjavu turista - eVisitor te ujedno podsjetio na nedavno osvojenu nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koju je ovaj projekt osvojio za inovativnost u istraživanju i tehnologiji.



Predsjednik Araújo tom je prigodom predstavio portugalski TTT projekt koji se provodi u okviru Turismo de Portugal – Tourism Training Talent. Riječ je o višestruko nagrađivanom programu koji predstavlja odličan primjer edukacije i pripreme budućih generacija radne snage u turizmu te ujedno i primjer cjeloživotnog učenja kroz centre kompetencija u cilju poboljšanja konkurentnosti cjelokupnog turističkog sektora.

Sastanak održan s ciljem razmjene znanja i iskustava zaključen je dogovaranjem suradnje u području obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu te razmjene učenika i studenata između Hrvatske i Portugala. 

Pisane vijesti