Državni tajnik Matušić s glavnim tajnikom UNWTO-a Pololikashvilijem o boljem pozicioniranju turizma u europskim institucijama

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/200221_mint_Bruxelles.jpg

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić boravio je ovog tjedna u Bruxellesu gdje je u EU parlamentu i Europskoj komisiji sudjelovao u razgovorima o boljem pozicioniranju turizma u europskim institucijama zajedno s delegacijom predvođenom glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikashvilijem.

Delegaciju su, uz državnog tajnika Matušića, činili i albanski ministar turizma i zaštite okoliša Blendi Klosi te državne tajnice Portugala i Španjolskoj zadužene za turizam, Rita Marques i Isabel María Oliver Sagreras.

Delegacija predvođena glavnim tajnikom Pololikashvilijem održala je sastanak s Elisom Ferreirom, novom europskom povjerenicom odgovornom za koheziju i reforme. Na sastanku se razgovaralo o važnosti turizma kao pokretačkog sektora gospodarstva Europske unije s posebnim naglaskom na potencijal sektora da doprinese stvaranju radnih mjesta i postizanju ambicioznih klimatskih ciljeva postavljenih u novom europskom sporazumu Green Deal. Istovremeno, obzirom da je UNWTO obilježio Godinu turizma i ruralnog razvoja, istaknuta je uloga koju ovaj sektor može imati u obnovi i pokretanju održivog razvoja u ruralnim područjima diljem Europe.

U sklopu boravka u Bruxellesu, državni tajnik Matušić je kao dio delegacije sudjelovao i u raspravi u Europskom parlamentu na zasjedanju Odbora za turizam i transport.

Podsjećamo, Europa je najposjećenija turistička regija svijeta, a Francuska, Španjolska i Italija vodeće su svjetske turističke destinacije, dok je Njemačka vodeće svjetsko emitivno tržište.

Pisane vijesti