Državni tajnik Matušić primio kolumbijskog kandidata za glavnog tajnika UNWTO-a

Državni tajnik Frano Matušić, primio je jučer zamjenicu ministrice vanjskih poslova Kolumbije, Patti Londono Jaramillo te njihovog kandidata za novog glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO), veleposlanika Kolumbije u Austriji, Nj.E. Jaime Alberto Cabal Sanclementea. Zahvalivši na prilici da predstavi svoju kandidaturu i svoju viziju daljnjeg razvoja UNWTO-a, Jaime Alberto Cabal iznio je najvažnije naglaske, tj. potrebu modernizacije njezina rada uz povećanje učinkovitosti, prilagođavanja uobičajenom radu UN-ovih agencija i nastavku rada na do sada prepoznatim i uspješnim aktivnostima, jačanju prepoznatljivosti UNWTO-a kao središnje svjetske organizacije koja je na raspolaganju ne samo vladama već i javnom, te osobito privatnom sektoru svih turističkih zemalja.

Također, veleposlanik smatra da treba brže reagirati na sve veće promjene i izazove u turističkom sektoru te svakako ojačati prisutnost UNWTO-a u zemljama i regijama, uključujući i niže razine vlasti. Nadalje, naglasio je da želi unaprijediti rad UNWTO-a u smjeru modernizacije te u dogovoru sa španjolskom Vladom i same uvjete rada kako bi sjedište UNWTO doista bilo u skladu s 21. stoljećem i u skladu s važnosti nastavka rada na globalnoj sigurnosti i zaštiti turista.

Državni tajnik Matušić zahvalio je na prezentaciji i pozdravio interes većeg broja kandidata za ovako važnu funkciju i aktivnosti koje podrazumijeva te naglasio da odluka o potpori određenom kandidatu može uslijediti tek nakon što budu dostupne informacije o svima.

Procedura prijave i objave o prihvatljivim kandidaturama završava 11. travnja 2017. godine, a o prijedlogu kandidata za budućeg glavnog tajnika UNWTO odlučivat će se u svibnju ove godine na 105. sjednici Izvršnog Vijeća UNWTO-a. Prijedlog za odabir kandidata Izvršno će vijeće uputiti Glavnoj skupštini UNWTO-a koja će se održati početkom rujna u Chengduu, u Kini. (www.mint.hr)

Pisane vijesti