DRŽAVNI TAJNIK IVO MUJO POTPISUJE UGOVORE O SUFINANCIRANJU TURISTIČKIH PROJEKATA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Slika /arhiva/mint.jpg
POZIV ZA NOVINARE

Pozivamo Vas na potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih potpora za turističke projekte temeljem ukupno šest programa Ministarstva turizma u Osječko-baranjskoj županiji, gdje će se korisnicima za 33 odobrena projekta dodijeliti ukupno 1,24 milijun kuna.
 
Državni tajnik Ivo Mujo, uz Tanju Novotni, ravnateljicu Uprave za posebne oblike turizma i turizam na kontinentu, potpisat će ugovore s korisnicima na području Osječko-baranjske županije u četvrtak, 5. studenoga u 11 sati u Osijeku, Trg Ante Starčevića 2.
 
Programi u sklopu kojih je ostvareno sufinanciranje: 
  1. Program poticanja zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turističkim područjima „BAŠTINA U TURIZMU“ – za 16 projekata ukupno 680 tisuća kuna
  2. Program poticanja razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu „ZELENA BRAZDA“ – za 2 projekta ukupno 60 tisuća kuna
  3. Program dodjele bespovratnih sredstava manifestacijama i drugim promotivnim aktivnostima u funkciji razvoja turizma – za 7 projekata ukupno 245 tisuća kuna
  4. Program poticanja razvoja tematskih turističkih putova „TEMATSKI PUTOVI“ – za 2 projekta ukupno 115 tisuća kuna
  5. Program poticanja unapređenja izrade plasmana izvornih suvenira „IZVORNI SUVENIR“ – za 6 projekata ukupno 140 tisuća kuna 
Ministarstvo turizma je u 2009. godini objavilo ukupno 14 javnih poziva kojima ima namjeru kroz sufinanciranje poduprijeti raznolike razvojne turističke projekte u Republici Hrvatskoj, koji uključuju: dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova, potporu programima i projektima za unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije, potpore manifestacijama i drugim promotivnim aktivnostima u funkciji razvoja turizma u 2009. godini, te potpore razvoju posebnih oblika turizma na kontinentu i moru („zelena“ i „plava“ brazda).
 
Nadalje, time Ministarstvo turizma želi potaknuti ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, pomoći formiranju multisektorskih klastera za potrebe turizma, kao i poduprijeti stručne i obrazovne programe strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma.
 
Valja istaknuti program poticanja osmišljavanja, promidžbe i realizacije novih turističkih proizvoda pod nazivom „Novi turistički proizvod“, te programe koji traju već nekoliko godina: „Baština u turizmu“, „Tematski putovi“ i „Izvorni suvenir“.
 
Protekle je godine također predstavljen važan program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“, prema kojemu se sredstvima Ministarstva turizma s jednakim iznosom pridružuju i županije kao osnivači srednjih škola, a isto vrijedi i kada je riječ o stipendiranju učenika i studenata, te sudjelovanju u opremanju školskih kabineta u školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.


Najave