DRŽAVNI TAJNIK IVO MUJO POTPISUJE UGOVOR ZA REALIZACIJU PROGRAMA OBRAZOVANJA I OBUKE KADROVA U TURIZMU DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Slika /arhiva/mint.jpg
POZIV ZA NOVINARE

Pozivamo vas na potpisivanje ugovora o realizaciji Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, što će se održati u srijedu, 11. studenoga 2009. godine u Dubrovniku, Palača Ranjina, Gundulićeva poljana 1, u 10 sati.
 
Potpisivanju ugovora nazočit će Ivo Mujo, državni tajnik u Ministarstvu turizma i Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Temeljem Javnog poziva za sudjelovanje u Programu obrazovanja i obuke kadrova u turizmu za sufinanciranje uređenja kabineta za stručnu nastavu u srednjim strukovnim školama u suradnji sa županijama u 2009. godini, utvrđeno je da Ministarstvo turizma sudjeluje u sufinanciranju s iznosom do najviše 200.000,00 kuna po školi. Sredstvima Ministarstva turizma s jednakim se iznosom pridružuju i županije kao osnivači srednjih škola, a isto vrijedi i kada je riječ o stipendiranju učenika i studenata, te sudjelovanju u opremanju školskih kabineta u školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.
 
Riječ je o realizaciji Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu za stipendiranje učenika i studenata, uređenje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu te prvi put i za sufinanciranje školama troškova promocije turističkih i ugostiteljskih zanimanja.
 
Ministarstvo turizma je od županija u ovoj godini primilo 9 zahtjeva (ukupno 19 škola) za sufinanciranje uređenja kabineta, te je u tu svrhu izdvojilo 2,325.880 kuna, dok su ugovori s predstavnicima tih županija i ravnateljima škola potpisani 3. studenoga 2009. godine u Križevcima (Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska, Međimurska, Virovitičko-podravska, Šibensko-kninska, Varaždinska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Sisačko-moslavačka županija).
 
Tijekom 2008. godine, Ministarstvo turizma je za sufinanciranje uređenja 34 kabineta u školama izdvojilo ukupno 4,07 milijuna kuna, a sufinanciralo je i 300-tinjak učeničkih te 30-ak studentskih stipendija.
 
U ovoj je godini Ministarstvo turizma sufinanciralo i 19 škola za projekte promocije zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, za što je izdvojeno 406.400 kuna. Također, 17 gospodarskih tvrtki i 4 županijske komore potpisalo je sporazum o suradnji s Ministarstvom turizma za stipendije, što će donijeti još 262 nova stipendista.
 
Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodijeljeno je 400.000 kuna (200.000,00 kuna više od predviđenog Programom) za „Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik“, koja je organizator godišnje skupštine Europskog udruženja ugostiteljskih i turističkih škola (AEHT), koja će se održati od 17. do 22. studenoga 2009. godine. Uz godišnju skupštinu provodi se i niz natjecanja u ugostiteljsko-turističkim disciplinama, te je za njezino održavanje potrebno zadovoljiti europske standarde u kakvoći i kapacitetu opreme.


Najave