Državni tajnik Ivo Mujo dodijelio priznanja sudionicima seminara o ruralnom turizmu

Slika /arhiva/090407-bbz1.jpg

Danas je u Vinariji „Lotada“ na Daruvarskoj vinskoj cesti završen dvodnevni seminar „Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“, gdje je 110 sudionika primilo priznanja za sudjelovanje.

Priznanja su dodijelili Ivo Mujo, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Tanja Novotni, ravnateljica Uprave za posebne oblika turizma i turizam na kontinentu, Miroslav Čačija, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Zvonimir Karakaš, zamjenik župana, Zvonko Cegledi, gradonačelnik grada Daruvara, Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica, Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d. i Stjepan Cukor, predsjednik Nadzornog odbora Kluba članova „Selo“.

Seminar su pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma organizirali Klub članova „Selo, Bjelovarsko-bilogorska županija, Hrvatski farmer d.d. i RRA BBŽ d.o.o.

Seminar je organiziran u obliku stručnog predstavljanja sektora ruralnog turizma u Hrvatskoj, te kao uvod u specifična znanja u područjima poticajnih mjera i propisa državne i lokalne samouprave, organizacije boravka gostiju na seljačkom gospodarstvu, pravnih i zakonskih okvira rada turističkih seljačkih gospodarstava u područjima financijskog poslovanja, razvoja, brandriranja i marketinga ruralne turističke destinacije, korištenja paketa usluga na turističkim seljačkim gospodarstvima te gastronomije, kuharstva i posluživanja hrane na seljačkim gospodarstvima.

 

Državni tajnik Ivo Mujo istaknuo je brojne aktivnosti Ministarstva turizma na razvoju ruralnog turizma, čemu svjedoče brojne potpore za što su javni pozivi upravo u tijeku. Mujo je potvrdio dobru suradnju Ministarstva s Hrvatskim farmerom, Ruralisom i Klubom članova „Selo“, čemu svjedoče i ovi seminari u zajedničkoj organizaciji.

Seminar u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji peti je u ovogodišnjem ciklusu seminara. Iako su do sada registrirana svega tri turistička seljačka gospodarstva, u ovoj županiji postoji bogata turističko-atrakcijska osnova potrebna za razvitak ruralnog turizma, rekla je Dijana Katica.

Župan Miroslav Čačija obećao je sudionicima seminara da će Bjelovarsko-bilogorska županija platiti studijsko putovanje za sve sudionike seminara, dok je Stjepan Cukor posebno istaknuo važnost brendiranja ruralnih turističkih destinacija te marketinga najavljujući zajednički katalog, web stranice, eko-etno klaster i nastupe na domaćim i stranim sajmovima poput sajma „Eko-etno Hrvatska“.

 

Neke od aktivnosti koje ubrzano slijede su nastavak edukacije u ostalim hrvatskim županijama, prilagodba propisa, sajmovi "Eko-etno Hrvatska" i "Eko-etno Europa" koji će se održati u rujnu, Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu predviđen za studeni 2009. godine te "Eko-etno klaster“ koji teži stvaranju i održavanju ponude vrhunskih proizvoda, spajanjem izvornih vrijednosti i najsuvremenije tehnologije, odnosno uvođenjem novog koncepta poslovanja zasnovanog na znanju. Ovako koncipirani projekt donosi pozitivnu novinu u hrvatsku gospodarsku i društvenu praksu naglasili su sudionici.



Pisane vijesti