Državni tajnik Glavina na sajmu GAST

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/HN20190227047444.jpg

Državni tajnik Tonči Glavina danas je u Splitu prisustvovao otvorenju 24. međunarodnog sajma GAST na kojem se predstavlja oko 700 brendova izlagača i suizlagača iz osam zemalja. Tom prilikom državni tajnik Glavina istaknuo je važnost sajma Gast za turističku ponudu Hrvatske, jer u fokus stavlja enogastronomiju koja je "duša i srce hrvatske turističke ponude". „Prema istrazivanjima čak je 93% turista sudjelovalo u nekom 'posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće' tijekom turističkog putovanja što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj koji može značajno utjecati na percepciju cijele destinacije te na razinu zadovoljstva gostiju s cjelokupnim turističkim iskustvom. Upravo zato Ministarstvo turizma stavlja izniman naglasak na razvoj enogastro proizvoda te ćemo uskoro predstaviti akcijski plani razvoja gastro turizma koji će dati jasne smjernice za budući razvoj ovog vrlo važnog proizvoda.“

U nastavku programa državni tajnik Glavina je sudjelovao na panelu „Reforma turističkog zakonodavstva  – Turistička infrastruktura“ koji se održavao u sklopu konferencije Turistička mreža. Navedeni panel bio je posvećenom zakonskim promjena u turizmu prilikom čega je državni tajnik Glavina podsjetio kako reformski zakonski paket ima zajedničke ciljeve: decentralizirati i profesionalizirati sustav te pridonijeti ravnomjernom razvoju turizma u Hrvatskoj.

“Postojeći zakonodavni okvir je svojedobno dobro odgovarao potrebama, no trendovi u turizmu se vrlo brzo mijenjaju te se stoga potrebno kontinuirano prilagođavati i unaprjeđivati kako bi osigurali budući uspjeh turizma.“, nadodao je Glavina.

GAST objedinjava sajmove prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, namještaja, turizma te sladoleda i slastica. Sudjeluju izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Njemačke, Italije i Tajlanda.

Očekuje se kako će kroz ovogodišnji GAST koji se održava do subote 2. ožujka, proći oko 18.000 posjetitelja u raznim delegacijama, individualnim posjetima ili sudjelovanjem na konferencijama. Ovogodišnji GAST ima konferencijski, degustacijski i vinski program.

Najposjećeniji je svakako degustacijski program koji se ove godine odvija pod nazivom "Gast u slast", a posjetitelji će moći vidjeti najnovije gastronomske specijalitete za nadolazeću turističku sezonu.

U vinskom programu pod nazivom "Gastro živjeli" posjetitelji će moći kušati više od 180 uzoraka domaćih vina. Održat će se i oko 50 prezentacija alkoholnih i bezalkoholnih pića i hrvatsko natjecanje u izradi pizza s kojeg će se pobjednik plasirati na međunarodno natjecanje u izradi pizza u Napulju. (FaH/Hina)
 

Pisane vijesti