Državni tajnik Frano Matušić na obilježavanju 11. godišnjice rada pulskog Sveučilišta

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić danas je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sudjelovao na obilježavanju 11. godišnjice rada pulskog Sveučilišta u hrvatskoj mreži visokog obrazovanja. Obrazovanje i zapošljavanje kvalitetnih kadrova te stvaranje novih radnih mjesta predstavljaju temeljne ciljeve definirane u Programu Vlade RH za mandat 2016.- 2020. Posebno je u programu Vlade istaknuto da će se to postići „ciljanim obrazovanjem, osobito u djelatnostima od strateškog interesa za Hrvatsku poput turizma, graditeljstva, prometa, brodogradnje. Sveučilište Jurja Dobrile važno je, ne samo za podizanje ukupne obrazovne razine u Republici Hrvatskoj što je u fokusu Vlade, već i za područja obrazovanja koja predstavljaju jedan od glavnih generatora razvoja i rasta hrvatskog gospodarstva, kao primjerice turizma ovdje u Istri“, istaknuo je državni tajnik Frano Matušić na svečanosti.

U sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta, tradicionalno su dodijeljene rektorove nagrade i priznanja. Ovom prilikom dodijeljena je i Državna nagrada za životno djelo u području društvenih znanosti u 2016. godini, profesoru emeritusu Soumitri Sharmi s Fakulteta ekonomije i turizma, a Državnu nagradu «Ivan Filipović» dobila je docentica Vjekoslava Jurdana na prijedlog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile se uz sedam znanstveno-nastavnih sastavnica, znanstvena djelatnost provodi i kroz pet istraživačkih centara Sveučilišta, tri znanstvena projekta Hrvatske zaklade za znanost te intenziviraju aplikacije projekata financiranih iz EU fondova u suradnji s inozemnim partnerskim institucijama, a Sveučilište se ponosi i umjetničko-nastavnom sastavnicom, Muzičkom akademijom.

Sveučilište kontinuirano unapređuje svoju znanstveno-istraživačku djelatnost te uz bogatu znanstvenu produkciju knjiga i publikacija u okviru izdavačke djelatnosti, monografija i zbornika sa prosječno 4 do 5 međunarodnih skupova i simpozija godišnje, redovito izdaje znanstvene časopise.

Također, studentima Sveučilište nastoji podariti dimenziju više od klasičnog nastavnog procesa, povezivanjem s gospodarskim subjektima pri dizajniranju novih studijskih programa, angažmanom stručnjaka iz gospodarstva i šire zajednice kroz gostujuća predavanja i praktikume te time pridonijeti kvaliteti nastave, ostvarenih ishoda učenja, ali i zapošljavanju studenata i izgradnji studentskih karijera. Na to ukazuju i uspješne aktivnosti Centra za razvoj karijera FET-a «Dr. Mijo Mirković» Pula koji prerasta u karijerni centar na razini Sveučilišta, kao i sudjelovanje u Inicijativi za mlade Hrvatske udruge poslodavaca u cilju snažnijeg povezivanja poslodavaca i studenata kroz kvalitetnu stručnu i mentorsku praksu. (www.mint.hr)

Pisane vijesti