Državni pobjednik u kulinarstvu

Slika /arhiva/hrv-kuharski-s-w.jpg

Državni prvak u kulinarstvu za 2010. godinu je Dean Todorović iz hotela "Zora" u Primoštenu, odluka je prosudbene komisije na danas završenim Danima hrvatskog kulinarstva održanima u Opatiji.

Ova manifestacija održana je sedmu godinu za redom. Uz Državno prvenstvo kuhara održano je i Državno prvenstvo slastičara na kojem je pobijedila Mirjana Kozlina iz hotela "The Regent Esplanade" iz Zagreba te Kamelija kup, natjecanje završnih razreda srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, gdje su prvo mjesto zauzeli učenici srednje škole "Arboretum opeka" iz Vinice.

Za naslov prvaka države natjecalo se osmero kuhara, a za pobjede u raznim kategorijama kulinarstva tijekom trodnevnog natjecanja borilo se ukupno 50 kuhara. Za najboljeg slastičara natjecalo se desetero natjecatelja, a za Kamelija kup 17 škola, najviše dosad.

Manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića i Ministarstva turizma, s ciljem promidžbe domaćih kulinarskih majstora, namirnica iz našeg podneblja te jela hrvatske kulinarske baštine. Želja je popularizirati kuharsku i slastičarsku struku te potvrditi njezinu vrijednost u razvoju turističke ponude naše zemlje.

U petak i subotu dio natjecanja restoranskih ekipa i pojedinaca održan je u tri montažne kuhinje pred publikom, a sva pripremljena jela tijekom tjedna su bila izložena u prostoru manifestacije.

Hrvatski kuharski savez je krajem prošle godine osnovao instituciju Hrvatske kulinarske akademije čije će članstvo činiti samo najistaknutiji pripadnici kuharske i slastičarske struke. Tijekom ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva imenovano je prvih 22 kulinarskih akademika. (Hina)


Pisane vijesti