Državni inspektorat o nadzoru u turizmu i ugostiteljstvu

Slika /arhiva/drzavniinspektorak-L.jpg

Inspektori Državnog inspektorata u lipnju su proveli gotovo dvije tisuće inspekcijskih nadzora kod subjekata u ugostiteljstvu i pružanju usluga u turizmu, pri čemu u velikoj većini nadzora nisu utvrđene nepravilnosti, a utvrđeno je nešto više od 500 raznih povreda propisa, proizlazi iz podataka koje je danas objavio Inspektorat iz kojeg najavljuju daljnje kontrole tijekom glavne turističke sezone.

Po podacima iz priopćenja, u lipnju je u području ugostiteljstva i turizma provedeno ukupno 1.934 inspekcijskih nadzora - 1.684 su proveli gospodarski inspektori, a inspektori rada 250.

U kontrolama legaliteta rada u području ugostiteljstva i pružanju usluga u turizmu i boravišne pristojbe, u 1.263 nadzora, ili njih 75 posto nisu utvrđene povrede propisa.

Za utvrđenih 446 raznih povreda propisa inspektori su poduzeli propisane radnje i mjere - prekršajnim sudovima podnijeta su 102 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeto je 15 prekršajnih naloga u iznosu od 64,5 tisuća kuna, na mjestu izvršenja naplaćeno 313 kazni u ukupnom iznosu od 562 tisuće kuna.

Također donijeto je 105 upravnih rješenja u području ugostiteljstva i 11 u području pružanja usluga u turizmu.

Gospodarski su inspektori u 39 slučajeva izrekli usmena rješenja u zapisnik kojima je zabranjeno daljnje pružanje ugostiteljskih ili usluga u turizmu, a koja su u 9 slučajeva morala biti izvršena pečaćenjem objekata.

U 250 kontrola u području radnih odnosa i zaštite na radu utvrđeno je postojanje osnovane sumnje u počinjenje 58 djela prekršaja iz područja radnih odnosa, a zbog čega su inspektori uz ostalo izdali 4 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti te podnijeli 28 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima.

U području zaštite na radu provedeno je 79 kontrola, od čega 5 povodom ozljeda na radu. U tim su nadzorima inspektori u 11 slučajeva naredili otklanjanju nedostataka, podnijeli 8 optužnih prijedloga nadležnim sudovima, a u 7 slučajeva zabranili korištenje sredstvima rada ili radnih postupka zbog opasnosti za zdravlje radnika, podaci su Inspektorata o provedenim nadzorima u lipnju.

Iz Inspektorata najavljuju kako sada, za vrijeme glavne turističke sezone, usmjeravaju nadzore prema onim područjima i djelatnostima na priobalju i otocima gdje su prethodno bilježene češće nepravilnosti.

Pojačane kontrole najavljuju u tri segmenta - neregistrirano obavljanje djelatnosti i kontrola općih uvjeta obavljanja djelatnosti; zaštita gostiju kao potrošača u smislu osiguranja kvalitete usluga, normativa, pridržavanja cijena usluga, izdavanje računa i drugo; kontrole zapošljavanja i uvjeta rada radnika kod poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu.

S obzirom na nove propise kojima je omogućeno brže ishođenje rješenja o ispunjavanju propisanih uvjeta za obavljanje djelatnosti te olakšano legaliziranje usluga, u Inspektoratu očekuju da bi udio pružanja ugostiteljskih usluga 'na crno' trebao biti manji. (Hina)



Pisane vijesti