Državna tajnica Sandra Herman na obilježavanju Dana Grada Iloka

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201022_Ilok_foto1-Ivan_Ripic.jpg

Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman sudjelovala je na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Iloka povodom obilježavanja Dana grada i blagdana sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika grada.

Državna tajnica Herman tom je prigodom čestitala svim građankama i građanima Dan Grada Iloka te se osvrnula na značaj Iloka za turizam ne samo Slavonije već i cijele Hrvatske: „Prirodno i kulturno bogastvo Iloka te sve brojnije manifestacije i turističke ponude čine ovu destinaciju svake godine sve prepoznatljivijom i uspješnijom. Dokaz tome je i priznanje koje je Ilok uz Vukovar i Vučedol dobio 2017. godine za EDEN – europsku destinaciju izvrsnosti na temu kulturnog turizma. Uz dugu enološku tradiciju Iločkih podruma i bogate gastronomije, ekoloških ponuda, Ilok i cijela Slavonija kao i čitav hrvatski kontinent, posebice u ovo vrijeme pandemije, imaju dodatnu priliku za još kvalitetnije pozicioniranje svoje ponude i zauzimanje svog zasluženog mjesta na turističkoj karti Europe. U tome će ih i Ministarstvo turizma i sporta nastaviti podržavati kako bi zajednički učinili turizam na kontinentu još uspješnijim.“
 


Podsjećamo, Ministarstvo turizma i sporta je kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini sufinanciralo projekt „Ilok vrata Hrvatske“, odnosno interpretacijski centar s 400.000 kuna. Interpretacijski centar smješten je u Kuriji Brnjaković i, a svoja vrata je otvorio ove godine. Radi se o multifunkcionalnom i multimedijalnom centru koji je podijeljen na tri etaže. U podrumu je smješten vinski svijet grada Iloka, u prizemlju je tema povijesne priče grada Iloka, a na prvom katu se nalazi biljni i životinjski svijet.
 
Nadalje podsjećamo, Europska destinacija izvrsnosti (European Destination of Excellence – EDEN) je inicijativa za promicanje modela održivog razvoja u turizmu diljem EU. Pokrenuta je 2006. godine od Europske komisije, a kroz izbor destinacija, EDEN daje naglasak na vrijednosti, raznolikosti i zajednička obilježja europskih turističkih destinacija. Time se stvara platforma za razmjenu iskustava diljem Europe i promiče se umrežavanje nagrađenih destinacija. Glavno obilježje odabranih destinacija je predanost društvenoj, kulturnoj i ekološkoj održivosti turizma
 
Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća tom prilikom dodijelile su se i nagrade najuspješnijim učenicima srednje škole za postignut odličan uspjeh te javna priznanja Grada Iloka za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak grada Iloka.

Pisane vijesti