Država pomaže pripremu sedam razvojnih projekata za EU fondove

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

U sklopu programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za pripremu i provedbu projekata za financiranje iz fondova Europske unije jučer su potpisani ugovori o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za sedam regionalnih razvojnih projekata javne poslovne i turističke infrastrukture ukupne procijenjene vrijednosti oko 17,3 milijuna eura.

Ugovore je potpisao potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić s predstavnicima nositelja tih projekata, odnosno Međimurske županije, gradova Orahovica, Karlovac i Križevci te razvojnih agencija Brodsko-posavske i Šibensko-kninske županije.

Riječ je o sedam projekta koji su ušli u drugu fazu provedbe Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU, od 32 koliko ih je ušlo u ovaj program i vrijedni su oko 700 milijuna eura.

'Odabranih' sedam projekata u prvoj je fazi prošlo stručnu verifikaciju koja je potvrdila da se radi o projektima kod kojih će uložena sredstva dovesti do realizacije projekata s dugoročno održivim kvalitetnim rezultatima te koji su bili na najvišoj razini pripremljenosti, kazao je Grčić. Pritom je istaknuo da se uglavnom radi o projektima tehnološke orijentacije, odnosno ulaganjima u istraživanje i razvoj, što je nužno za podizanje kvalitete hrvatskog gospodarstva i postavljanje temelja za stvaranje veće dodane vrijednosti.

Procijenjena vrijednost projektne dokumentacije za tih sedam projekata iznosi 4,6 milijuna kuna, od čega će Ministarstvo sufinancirati 85 posto, odnosno 3,96 milijuna kuna.

Tim će sredstvima država poduprijeti izradu projektne dokumentacije za Centar izvrsnosti za obnovljive izvore energije - specijalizacije za bio masu u industrijskoj zoni Bjeliš u Slavonskom Brodu, projekt čija se vrijednost procjenjuje na približno 2,3 milijuna eura, kao i oko 1,2 milijuna eura vrijednih radova na izgradnji i opremanju pomorsko-inovacijskog centra iNAVIS u Šibeniku.

Također, potporama Ministarstva financirat će se i tri projekta stvaranja preduvjeta za održivu podršku razvoju konkuretnosti gospodarstva i daljnji razvoj tehnološke infrastrukture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj - projekt Centra znanja u Čakovcu te Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima, koji je vrijedan ukupno oko 3,5 milijuna kuna, kao i 2,3 milijuna eura vrijednih radova na projektu rekonstrukcije dvorca Bračak kraj Zaboka u kojem će biti energetski centar.

Pomoći će se i izrada projektne dokumentacije kako bi se za financiranje iz EU fondova prijavili i projekt jedinog slatkovodnog akvarija u jugoistočnoj Europi i Muzeja o rijekama u Karlovcu, procijenjen na oko 4 milijuna eura, kao i oko 1,2 milijuna eura vrijedan dio projekta uređenja turističko-rekreacijskog centra "Jezero-Ružica Grad-Hercegovac". (Hina)



Pisane vijesti