Drugi turistički forum "Crikvenica za dušu i tijelo" okupio brojne stručnjake i goste

Slika /arhiva/250914_ck01.jpg

U četvrtak, 25. rujna 2014. godine, u crikveničkoj Thalassotherapiji, okupio se veliki broj stručnjaka i uzvanika na drugom turističkom forumu "Crikvenica za dušu i tijelo" s temom zdravstvenog turizma, koji u Crikvenici ima stoljetnu tradiciju. Dugoročni cilj organizatora, Turističke zajednice Grada Crikvenice, je da forum postane tradicionalan te da se iz godine u godinu proširuje novim zanimljivim i edukativnim temama. Osnovni ciljevi ovogodišnjega foruma bili su utvrđivanje stanja, (ponuda zdravstvenog turizma na Rivijeri Crikvenica), tržišno pozicioniranje zdravstvenog turizma, definiranje različitih pristupa, metode i strategije boljeg povezivanja zdravstvenih institucija, objedinjavanje zdravstvene ponude i njezin plasman na tržište, prezentacija različitih segmenata zdravstvenog turizma te perspektiva Rivijere Crikvenica u kontekstu razvoja zdravstvenog turizma. Zdravstveni i medicinski turizam, prema globalnim trendovima, postaje jedan od najbrže rastućih tržišnih niša, a ovaj je segment od strateške važnosti i za turizam u Hrvatskoj koja njeguje dugogodišnju lječilišnu tradiciju, ima vrlo povoljne klimatske uvjete i očuvane  prirodne ljekovite činitelje - rečeno je više puta na skupu.

Forum je otvorio savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, koji je u istaknuo kako je Strategija hrvatskoga turizma donesena 2013. godine među deset ključnih turističkih proizvoda pozicionirala upravo zdravstveni turizam te da je potrebno uskladiti i nadograditi postojeću legislativu kojom se uređuje ovaj sektor. O načinu korištenja europskih zdravstvenih osiguranja i zdravstvenih usluga u Hrvatskoj te kakva je praktična primjena Direktive EU, govorila je Tatjana Bekić iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, dok je o stvaranju preduvjeta za produženje pred i posezone i novom projektu "Hrvatska 365" koji ističe i zdravstveni turizam kao ključni proizvod, izlagala Mihaela Kadija u ime Hrvatske turističke zajednice.

Direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leila Krešić-Jurić govorila je o brojnim aktivnostima Zajednice zdravstvenog turizma te naglasila kako složenost i interdisciplinarnost zdravstvenog turizma, koja rezultira njegovom velikom dodanom vrijednošću, traži i zahtjevne poslove koordinacije i suradnje. O akreditaciji zdravstvenih ustanova s ciljem poboljšanja kvalitete i sigurnosti zdravstvene zaštite je govorila Maša Bulajić iz Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

O brendiranju zdravstvenog turizma na Kvarneru govorila je Renata Vincek iz TZ Kvarnera, istaknuvši projekt "Kvarner Health&Wellbeing", u koji je trenutno uključeno 12 zdravstvenih ustanova s područja Kvarnera, a cilj mu je brendiranje Kvarnera na međunarodnom turističkom tržištu kao regije zdravlja s dugom tradicijom te promocija ukupne ponude medicinskih ustanova.

O zdravstvenoj industriji, jednoj od najbrže rastućih industrija u svijetu, govorio je Vladimir Mozetič, kao i o Strategiji razvoja zdravstvene industrije u Primorsko-goranskoj županiji, koja ima izvrsne prirodne preduvjete i položaj, spomenuvši osnivanje klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, s ciljem što bolje prezentacije regije. O razvoju i važnosti destinacijskih menadžment kompanija specijaliziranih za ponudu zdravstvenog turizma govorila je Ivana Žilić s Veleučilišta u Šibeniku, naglasivši kako su ključni čimbenici koji utječu na vrijednost turističke ponude u destinaciji doživljaj, sigurnost i kvaliteta usluge.

Drugi dio foruma započeo je Dario Antić iz Thalassotherapije Crikvenica izlaganjem o daljnjem razvoju ustanove, koji se temelji na visokoj kvaliteti usluge za krajnjeg korisnika te o aktivnostima kojima će se zaključiti prva faza kapitalnih ulaganja iz razvojnog projekta. Ravnatelj Poliklinike "Oxy" Dejan Andrić upoznao je prisutne s brojnim mogućnostima i velikim potencijalom hiperbarične oksigeno terapije u zdravstvenom turizmu.

O povoljnoj klimi u Crikvenici te o klimatskim promjenama o kojima treba voditi računa pri planiranju hlađenja i grijanja zatvorenih prostora govorila je Lidija Cvitan iz DHMZ-a, dok je Marko Randić iz Javne ustanove "Priroda" predstavio ljekovito i aromatično bilje na području Crikvenice i Vinodola te načine njihova uključivanja u turističku ponudu i atrakcije (tzv. "herbalni turizam"). Na važnost sporta i rekreacije kroz cijeli životni vijek, pažnju je skrenuo Mladen Pokrajčić, a Mirjana Andres-Rogović iz crikveničke udruge "Kušac" govorila je o alternativnim metodama iscjeljivanja i raznovrsnim aktivnostima udruge.

Na kraju su Marko Jurakić iz Wellness i fitness udruge Hrvatske te Zdeslav Radovčić iz CEO Energy Clinica predstavili dva stručna skupa s temom zdravstvenog turizma i to Balkan Spa Summit te HTI Konferenciju, podijelivši pritom vlastita iskustva i istaknuvši važnost međusobnog povezivanja i suradnje na podizanju kvalitete ponude zdravstvenog turizma i ljudskih potencijala.

Više je puta tijekom foruma spomenuta vrijedna stogodišnja tradicija zdravstvenog turizma u Crikvenici i njegova važna uloga u daljnjem razvoju ovoga područja, na što su u svojim govorima podsjetili i Silvia Crnić, zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice, Damir Lončarić, ravnatelj Thalassotherapije Crikvenica te Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice, koja je na kraju foruma, predavače i uzvanike sa zadovoljstvom pozvala da dogodine dođu na treći po redu Turistički forum u Crikvenici.

Prvi je forum s temom "Crikvenica - rivijera zdravlja" TZG Crikvenice organizirala 2013. godine u suradnji s Thalassotherapijom Crikvenica. Time je prigodno obilježena 125. godišnjica turizma u Crikvenici, čiji je turistički razvoj započeo upravo zahvaljujući izvrsnim preduvjetima, poput iznimno povoljnog položaja, zdrave klime i mikroklime te prirodnih blagodati. Povod prvim organiziranim dolascima turista u Crikvenicu bio je uglavnom zdravstvenog karaktera, a crikvenička je rivijera među prvima u Hrvatskoj započela njegovati tradiciju zdravstvenog turizma. Zdravstveni turizam i danas ima istaknuto mjesto na Rivijeri Crikvenica, razvija se u skladu s destinacijom, trendovima u turizmu te zahtjevima i potrebama suvremenog čovjeka. Ugledni predavači su na lanjskome forumu, među ostalim, predstavili i brojne prednosti Crikvenice kao destinacije zdravstvenoga turizma, i to s medicinskoga i gospodarskoga gledišta.



Pisane vijesti