DRUGI SURDUK FESTIVAL BARANJA

Slika /arhiva/BARANJA, 11.-13.6.2010,;surduk_2010.jpg

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), uz Ministarstvo poljoprivrede, ribarska i ruralnog razvoja, Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), Osječko-baranjsku županiju i općinu Kneževi Vinogradi, pokrovitelji su Drugog međunarodnog festivala umjetnosti i vina SURDUK FESTIVAL BARANJA, što će se održati između 11. i 13. lipnja 2010. godine.

Riječ je o međunarodnom kulturnom događanju koje objedinjuje vinarstvo, umjetnost i turizam, pokrenutom prošle godine.
 
Tijekom tri dana bit će predstavljen program koji objedinjuje koncerte, sajam vina, dane otvorenih vinskih podruma, izložbe renomiranih umjetnika, kazališne predstave, umjetničke i etno radionice te etno sajam.
 
Koncertni program festivala posebno će obogatiti legendarni Zvonko Bogdan, Darko Rundek & Cargo Orkestar, Kočani Orkestar, Tamara Obrovac, te kulturno-umjetnička društva.

Surduk je u Baranji naziv za strm, duboko usječen put, usjek nastao djelovanjem voda, a bočne njegove strane dosežu visinu nekoliko metara i obično su prošarane korijenjem drveća čije krošnje katkad pokriju klanac koji tada izgleda poput tunela. U surducima su Baranjci stoljećima gradili svoje vinske podrume tako da su “vinski surduci” danas najatraktivniji primjer kulturne baštine u Baranji. Rječnici surduk spominju kao turcizam u značenju „jaruga, provalija između dva brda, klanac, gudura, sutjeska, suturlija“, dok je vjerojatnije kako surduk potječe iz mađarskog 'szurdok' (klanac), osobito jer se u ovim krajevima javlja kao opća imenica i kao toponim.
 



Najave