Drugi natječaj za turističku nagradu „Marko Polo“

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/marco_polo_aw.JPG

Nakon uspješno okončanog natječaja za međunarodnu turističku nagradu „Marko Polo“, drugo izdanje ove nagrade pokreće se i ove godine. Riječ je o zajedničkom projektu Narodne Republike Kine i sada već sedamnaest zemalja srednje i istočne Europe okupljene pod inicijativom „Kina +17“.

U projektu članice pozivaju zainteresirane zemlje na osmišljavanje originalnog turističkog proizvoda ili rute namijenjene kineskom turističkom tržištu to jest prosječnom kineskom posjetitelju na području šesnaest zemalja. O kreiranju ove nagrade jednoglasno je odlučeno temeljem inicijative hrvatske delegacije na sastanku o turističkoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, u rujnu 2018. godine u Dubrovniku, a prve nagrade dodijeljene su na 5. turističkom forumu na visokoj razini u Rigi (listopad 2019.).
 
Nagrada „Marko Polo“ dodjeljuje se jednom godišnje za proteklu godinu kao priznanje za doprinos različitim kategorijama turističkih poduzetnika (npr. turoperatorima, putničkim agencijama) za najbolji turistički proizvod koji obuhvaća lokalnu povijest, tradiciju, kulturu, kao i turizam posebnih interesa te uključuje najmanje tri zemlje Srednje i Istočne Europe (Inicijativa Kina +17): Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Gora, Češku, Estoniju, Grčku, Hrvatsku, Latviju, Litvu, Mađarsku, Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju i Srbiju.

Svi zainteresirani, projekte mogu prijavljivati od 2. ožujka do 31. svibnja 2019. godine, a pobjednici će biti proglašeni 9. rujna, dok će se svečana dodjela nagrada održati u listopadu na 6. sastanku na visokoj razini inicijative „Kina +17“ za područje turizma u Ateni.
Ove godine će smještajni objekti, koji su uveli posebne usluge za kineske turiste poput menija na kineskome jeziku, posebne hrane za kineske goste, plaćanja kineskim kreditnim karticama i dr., moći poslati prijave za pohvalnicu.

Kriteriji

Nagrada „Marko Polo“ prepoznaje značaj i doprinos turističkih inicijativa koje vode prema stvaranju najboljeg zajedničkog turističkog proizvoda namijenjenog kineskom turističkom tržištu za proteklu godinu, koji obuhvaća lokalnu povijest, tradiciju, kulturu, turizam posebnih interesa, a obuhvaća najmanje tri CEE zemlje. Detaljni kriteriji navedeni su u dokumentu „Kriteriji prihvatljivosti i evaluacije“.

Prednosti koje nagrada donosi
  • Predstavljanje nagrađenih proizvoda(brončani, srebrni i zlatni) na sastanku na visokoj razini za turizam u Ateni (22.-24. listopada 2020.);
  • Jednogodišnja promocija putem komunikacijskih kanala i partnerske mreže TCC-a i 17 zemalja srednje i istočne Europe;
  • Jednogodišnje pravo isticanja oznake „Marco Polo Award“ s preporukom turističke suradnje Kina – CEEC;
  • Nagrađeni imaju priliku sudjelovanja na CITM Shanghai 2020 na poziv CNTO Budimpešte;
  • Svi prihvatljivi prijavitelji bit će predstavljeni na mrežnoj stranici TCC centra u Budimpešti (www.ceenter-china.com ) koje su vidljive i u Kini.
Početak prijave: od 2. ožujka 2020.
Rok prijave: do 31. svibnja 2020. (23:59 CET), na e-mail adresu tcc@mfa.gov.hu
Obavijest nagrađenima: do 9. rujna 2020.
Ceremonija dodjele nagrade: listopada 2020. na 6.turističkom forumu na visokoj razini inicijative Kina+17 u Ateni
 
Podnositelj zahtjeva ispunjava pristupnicu na engleskom jeziku. Opis turističkog proizvoda mora sadržavati:
  • Profil tvrtke (max. 150 riječi);
  • Opis turističkog proizvoda treba sadržavati njegovo ime i opis(program s glavnim karakteristikama, ciljem, postignutim rezultatima i utjecajem na lokalnu zajednicu (max. 1200 riječi);
  • Liste smještajnih objekata za svaku grupu(„rooming lists“);
  • Prijava može sadržavati dodatne dokumente kao što su marketinški materijali, objave na mrežnim stranicama, fotografije, videozapisi, slike ili bilo koji drugi relevantni materijal, a koji je također podložan bodovanju
  • Obrazac zahtjeva kao obvezni dokument podnosi se u PDF formatu
  • Dodatni dokumenti moraju se dostaviti zajedno s prijavnicom
Linkovi:
TCC Budimpešta : tcc@mfa.gov.hu
Prijavni obrazac: MPA Application Form
Kriteriji prihvatljivosti i evaluacije: MPA Eligibility and Evaluation Criteria
Pravila prijave: Application Rules
Upute za prijavu: Marco Polo Award Guidelines

Pisane vijesti