Druga radionica „Edukacija hotela iz zaštite okoliša“

Slika /arhiva/060403-005.jpg

Goran Romac,  ravnatelj Hrvatskog centra za čistiju proizvodnju (HRCČP)Druga radionica stručnog skupa pod nazivom 'Edukacija hotela iz zaštite okoliša' koju vodi Hrvatski centar za čistiju proizvodnju (HRCČP), uz suradnju Norveškog nacionalnog instituta za tehnologiju iz Osla, održava se tijekom 3. i 4. travnja 2006. u prostorijama Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Cjelokupni projekt koji će trajati godinu dana, obuhvaća interaktivni trening iz metodologije čistije proizvodnje, kao i upoznavanje s osnovama sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001 i razvoj specifičnih okolišnih pokazatelja za sudionike.

Na početku prvog dana, nakon uvodnih riječi Gorana Romca predsjednika HRČCP-a, predstavnici pojedinih hotelskih kuća koji sudjeluju na skupu, predstavili su svoje prezentacije kojima su željeli prikazati na koji  način već sada mogu implementirati informacije koje su dobili tijekom prvog dijela stručnog skupa koji je održan 20. i 21. veljače 2006. godine.

Ratomir Ivčić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni Park Brijuni“O mogućim uštedama kada je u pitanju pitka voda, odvoz otpada i potrošnja energije, konkretno je govorio Ratomir Ivčić ravnatelj Javne ustanove „ "Nacionalni Park Brijuni". Prikazao je studiju i izračune kojima je potvrdio pozitivne rezultate koji su ostvarivi na način da se u hotele ugrade štedne žarulje i tuševi. Voda se može racionalnije koristiti ugradnjom perlatora, a teniske terene i nasade bi svakako trebalo navodnjavati automatskim sustavom polijevanja.  

O sličnim iskustvima i rezultatima  govorile su i prezentacije ostalih sudionika, kao što su npr. Hotel Kutina iz Kutine ili Hotel Ambasador iz Opatije. Zaključeno je koliko je važno da svi djelatnici jednog hotela sudjeluju u novim mjerama racionalnog raspolaganja energentima kako bi došlo do značajnijih rezultata. Za to je potrebna i  pravilna edukacija djelatnika, svatko od njih treba postati svjestan kako često i najmanja mjera štednje može uroditi velikim uštedama kroz duže vremensko razdoblje i time opravdati  potrebne prvobitne investicije (npr. obnova starih kotlovnica i sl.).

Ostatak skupa bit će posvećen analizama izvedivosti (ekonomska, tehnička i okolišna), strateškom planiranju i analizama investicija, procjeni stanja okoliša sukladno normi ISO 14001 i usporednim analizama kao i daljnjim mogućim načinima gospodarenja vodama. 

Osnovni cilj je pravilno pripremiti hotelske kuće za uvođenje interaktivnog pristupa zaštite okoliša u poslovanje.

Nakon ove radionice predviđene su još dvije, uz završnu radionicu i dodjelu certifikata u prosincu 2006. godine.



Pisane vijesti