Donošenjem zaključaka završen 23. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika

Slika /arhiva/101123-k-hok1w.jpg

Usvajanjem zaključaka, danas je završen 23. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, koji je jučer i danas održan u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.



Iznoseći zaključke Kongresa, Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, istaknuo je važnost suradnje s Ministarstvom turizma u nastavku realizacije već započetog zajedničkog projekta „Brendiranje autohtonih hrvatskih jela i objekata“.



U zaključcima je se iznosi nekoliko inicijativa za promjene propisa, od inicijative za pokretanje izmjena i dopuna Zakona o radu u smislu omogućavanja angažiranja radnika za poslove koji se obavljaju povremeno i bez obaveze zasnivanja radnog odnosa, do potrebe izmjena Pravilnika o vođenju evidencije o zaposlenim radnicima u ugostiteljstvu i turizmu u skladu sa specifičnostima ugostiteljske djelatnosti.



Također, sudionici okupljanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika podržavaju inicijativu za izmjene i dopune Zakona o zaštiti od buke u ugostiteljskim objektima na otvorenom poslije ponoći, te traže izmjene Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima, kojima žele pojednostaviti uvjete i način poslovanja ugostiteljskih objekata, naglašavajući kako se ti uvjeti moraju vezati uz objekt, a ne uz vlasnika. Ponovljen je zahtjev za smanjenjem PDV-a u ugostiteljstvu i to prema ustaljenoj praksi u zemljama Europske unije, čime bi se omogućilo lakše poslovanje ugostiteljstva i turizma kao važnih gospodarskih djelatnosti. Nadalje, iniciraju izradu novog kvalifikacijskog okvira za ugostiteljska zanimanja koji će biti usklađen s ugostiteljskim sektorom, s posebnim naglaskom na provedbu praktične nastave u ugostiteljskim objektima, te potiču aktivniju provedbu inicijative HOK-a za izmjene Zakona o otkupu poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne samouprave i uprave. Pri tome, traže aktivno uključivanje predstavnika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u navedene promjene propisa i pravilnika, te naglašavaju protivljenje nelojalnoj konkurenciji trgovačkih centara koji imaju gastro pultove s gotovim toplim i hladnim jelima, a nisu registrirani za ugostiteljsku djelatnost. Na kraju, potiču što bolju uspostavu suradnje na međunarodnom povezivanju ugostitelja i turističkih djelatnika, a u cilju unapređenja struke.

Sljedeći, 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, održat će se 2011. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Pisane vijesti