Dodjelom priznanja završen trodnevni seminar o ruralnom turizmu u Međimurskoj županiji

Slika /arhiva/090321-ck1.jpg

Trodnevni seminar pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH „Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“ u Međimurskoj županiji završio je danas predavanjem o tradicijskoj gastronomiji, obilaskom Kušaone Zdravka Dvanajščaka u Dragoslavcu, Svetog Martina na Muri, Etno zbirke Trstenjak, Toplica Sveti Martin te Kušaone Dvanajščak u Jurovčaku gdje su sudionicima seminara dodjeljena Priznanja za sudjelovanje. Priznanja su dodijeli župan Međimurske županije Josip Posavec, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijana Katica i predsjednik Nadzornog odbora Kluba članova „Selo“ Stjepan Cukor.

 

Seminar je organiziran u obliku stručnog predstavljanja sektora ruralnog turizma u Hrvatskoj te kao uvod u specifična znanja u područjima poticajnih mjera i propisa državne i lokalne samouprave, organizacije boravka gostiju na seljačkom gospodarstvu, pravnih i zakonskih okvira rada turističkih seljačkih gospodarstava, u područjima financijskog poslovanja, razvoja, brandriranja i marketinga ruralne turističke destinacije, korištenja paketa usluga na turističkim seljačkim gospodarstvima te gastronomije, kuharstva i posluživanja hrane na seljačkim gospodarstvima. 

„Seminar u Međimurskoj županiji je petnaesti seminar ovakvog tipa održan u posljednje tri godine u trinaest hrvatskih županija. Svi dosad održani seminari polučili su odlične rezultate, a sudionici uvijek najboljim ocjenama ocijene organizaciju seminara, predavače i izbor tema. U tijeku ožujka i početkom travnja održat će se još dva trodnevna seminara za grad Kutjevo i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Ova vrsta obrazovanja samo je jedna od edukacijskih aktivnosti Hrvatskog farmera d.d. i strukovne udruge Klub članova „Selo“ koji kontinuirano rade na razvitku i promidžbi ruralnog turizma“, rekla je predsjednica Uprave Hrvatskog farmera, Dijana Katica.

Župan Josip Posavec zahvalio je Ministarstvu turizma na potpori održavanju seminara te organizatorima, Klubu članova „Selo“ i Hrvatskom farmeru d.d. Istaknuo je činjenicu da je Međimurska županija nedavno usvojila Strategiju ruralnog razvoja gdje je posebno obrađen ruralni turizam te da je županija napravila brojne promidžbene akcije. Također je najavio kontinuiranu podršku u daljnjim edukacijama i promidžbenim te pojedinačnim projektima. Župan Posavec je kazao da Međimurska županija ima veliki interes da se Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu održi upravo u njoj. „Iako je Međimurska županija prepoznata kao takova svakako je potrebno što više raditi na brendiranju županije“ naglasio je Posavec.

Predsjednik Nadzornog odbora Kluba članova „Selo“ Stjepan Cukor posebno je istaknuo važnost brendiranja ruralnih turističkih destinacija te marketinga najavljujući zajednički katalog, web stranice, eko-etno klaster i nastupe na domaćim i stranim sajmovima poput sajma „Eko-etno Hrvatska“. Cukor je naveo „Pregledali smo ankete koje su popunili sudionici seminara i vidjeli da je većina zainteresirana za daljnje edukacije poglavito po pitanjima brendiranja, marketinga i gastronomije“.

Organizatori i pokrovitelji prilikom zatvaranja seminara najavili su brojne druge aktivnosti poput različitih mjera potpore i pretpostavki daljnjeg razvoja. Neke od aktivnosti koje ubrzano slijede su nastavak edukacije u ostalim hrvatskim županijama, prilagodba propisa, sajmovi "Eko-etno Hrvatska" i "Eko-etno Europa" koji će se održati u rujnu, Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu predviđen za studeni 2009. te "Eko-etno klaster“ koji teži stvaranju i održavanju ponude vrhunskih proizvoda, spajanjem izvornih vrijednosti i najsuvremenije tehnologije, odnosno uvođenjem novog koncepta poslovanja zasnovanog na znanju. Ovako koncipirani projekt donosi pozitivnu novinu u hrvatsku gospodarsku i društvenu praksu naglasili su sudionici.

Posebno je najavljen Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu koji će se održati krajem studenog ili početkom prosinca o.g., a osnovne teme će biti: ruralna turistička destinacija, hrana i turizam te klasteri turizma. Jedna od mogućih destinacija održavanja Kongresa su i Toplice Sv. Martin na Muri budući da će hotel s kongresnim sadržajima biti završen do lipnja ove godine. 



Pisane vijesti