Dodatni poticaji za sljedeću sezonu za razvoj aviodestinacija i potpore za turističke projekte na području Dubrovačko-neretvanske županije

Slika /arhiva/090829-oras00.jpg

Ministar turizma Damir Bajs sa suradnicima, državnim tajnikom Ivom Mujom i ravnateljicama uprava u Ministarstvu turizma, Andreom Petrov i Tanjom Novotni, za dvodnevnog je boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, razgovarao o razvoju ovoga područja kao avio destinacije, pripremama za sljedeću sezonu, te uručio ugovore o korištenju državnih potpora za različite razvojne turističke projekte u vrijednosti 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava korisnicima s područja županije. Na sastanku o temi „Razvoj destinacije Dubrovnik rivijera i otoci – priprema za sezonu 2010.“, uz ministra turizma Damira Bajsa, sudjelovali su: župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Andro Vlahušić, direktor Glavnog ureda HTZ Niko Bulić, direktor TZ Županije Vladimir Bakić, direktorica TZ Grada Jelka Tepšić, te direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović.

Ministar turizma Damir Bajs sa suradnicima, državnim tajnikom Ivom Mujom i ravnateljicama uprava u Ministarstvu turizma, Andreom Petrov i Tanjom Novotni, za dvodnevnog je boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, razgovarao o razvoju ovoga područja kao avio destinacije, pripremama za sljedeću sezonu, te uručio ugovore o korištenju državnih potpora za različite razvojne turističke projekte u vrijednosti 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava korisnicima s područja županije.



Na sastanku o temi „Razvoj destinacije Dubrovnik rivijera i otoci – priprema za sezonu 2010.“, uz ministra turizma Damira Bajsa, sudjelovali su: župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Andro Vlahušić, direktor Glavnog ureda HTZ Niko Bulić, direktor TZ Županije Vladimir Bakić, direktorica TZ Grada Jelka Tepšić, te direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović.



Ministarstvo turizma će za iduću sezonu razmotriti uvođenje dodatnih poticaja koji bi pridonijeli produljenju boravka gostiju na 7 i više dana, rekao je ministar Bajs, dodavši kako nas pravi ispit očekuje u sljedećoj turističkoj sezoni, dok ove godine imamo rezultate znatno bolje od očekivanja.



Župan Dobroslavić govorio je o poticajima i budućim razvojnim projektima ovoga područja, dok je gradonačelnik Vlahušić govorio o ulaganjima Grada u razvoj destinacije, osnivanju ureda za kruzing turizam, te uvođenju novih oblika predstavljanja gradskih atrakcija.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović naglasio je prednosti dubrovačkog područja kao avio destinacije, te zatražio sustavne potpore ovom obliku prometa.



U velikoj dvorani hotela Radisson Blu Resort & Spa, Dubrovnik Sun Gardens, u Orašcu, ministar turizma Damir Bajs uručio je ugovore između Ministarstva turizma i 66 korisnika državnih potpora s područja Dubrovačko-neretvanske županije, koji su time dobiti 2,7 milijuna kuna bespovratnih potpora za raznolike razvojne turističke projekte.



Uručivanju ugovora, uz ministra Bajsa i suradnike, nazočili su župan Dobroslavić i gradonačelnik Vlahušić, te predsjednik Obrtničke komore Svetan Pejić i samostalni savjetnik Županijske gospodarske komore Ivo Grković.



U ime jedinica lokalne uprave i samouprave na ovom području, na potporama je zahvalio Ivo Gavranić, načelnik općine Blato, a u ime udruga i pojedinaca Jany Hansal, predsjednica udruge 'Deša-Dubrovnik'.



Ministarstvo turizma je početkom veljače ove godine raspisalo 14 javnih natječaja za razvojne turističke projekte u Hrvatskoj.



Na navedene natječaje prijavljeno je nekoliko stotina projekata, a stručno je Povjerenstvo Ministarstva turizma iz Dubrovačko-neretvanske županije odabralo njih 66 za 8 turističkih programa i to: 'Baština u turizmu' (29 projekata - ukupno 990.000 kn), 'Tematski putovi' (10 projekata s ukupno 570.000 kn), 'Izvorni suvenir' (7 projekata s ukupno 180.000 kn), 'Turizam kroz regije', (1 projekt sa 100.000 kn), 'Plava brazda', (5 projekata s ukupno 230.000 kn), 'Manifestacije' (10 projekata  - ukupno 400.000 kn), 'Zelena brazda' (1 projekt s 50.000 kn) i 'Unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije' (3 projekta, ukupno 180.000 kn).



Za te je programe namijenjeno je ukupno 26 milijuna kuna, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sufinancirano je 66 projekta s ukupno 2,7 milijuna. Odobreni iznos bi će isplaćen u dva dijela, prva polovica po potpisivanju ugovora, a ostatak poslije dostavljenog izvješća s dokumentacijom o realizaciji programa.

Prošle je godine po istim natječajima dodijeljeno 2,3 milijuna kuna, a 2007. godine 770.000,00 kuna, što pokazuje kako iz ove županije dolazi sve više kvalitetnih zahtjeva za vrijedne razvojne turističke projekte. 


Pisane vijesti