Dobar turistički buking u Njemačkoj, Italiji i Sloveniji

Slika /arhiva/logo_hrgif

Rezervacije za ovogodišnju turističku sezonu na našim najvažnijim turističkim tržištima Njemačke, Italije i Slovenije dobre su i prema prvim počecima prodaje trenutačni buking je iznad prošlogodišnjeg, osobito u Njemačkoj.

To su na danas održanom sastanku u Splitu sa turističkim djelatnicima sve četiri dalmatinske županije kazali direktori turističkih ureda HTZ-a u tim zemljama Zlatko Deželjin u Frankfurtu, Klaudio Stojnić u Milanu i Goran Blažić u Ljubljani.

Oni su istaknuli da se ovog ljeta iz Njemačke očekuje posjet od 1,6 milijuna turista, iz Italije 1,2 milijuna i milijun iz Slovenije.

Zlatko Deželjin kazao je kako se ipak mora voditi računa o gospodarskoj krizi koja je Njemačku, kao najveće emitivno tržište u Europskoj uniji, 'dovela u situaciju da se broji svaki euro'. U Njemačkoj su trenutačno sve turističke regije u Hrvatskoj u plusu, osim Dubrovnika, kojeg Nijemci zaobilaze zbog velikog povećanja cijena.

'Najbolji turisti su iz tzv. kluba 55+, koji imaju stabilna primanja i često putuju, a njihova prosječna potrošnja po osobi je 1153 eura. Megahit među Nijemcima su odmori koji uključuju pješačenje i biciklizam, ali oni žele da to bude uključeno u uslugu', kazao je Deželjin.

Klaudio Stojnić, direktor Predstavništva HTZ-a u Milanu, kazao je da smo po dolasku talijanskih turista dosegli predratne godine, a među Talijanima je najveće zanimanje za srednju Dalmaciju i Dubrovnik.

Talijani i dalje najviše dolaze u kolovozu, a primjedbe daju na neljubaznost te visoke cijene transportnih usluga i hrane.

Slovenci su pak, kazao je Goran Blažić, direktor Predstavništva HTZ-a u Ljubljani, najčešći gosti u srpnju, a u provedenoj anketi, njih 69 posto su zadovoljni uslugom u Hrvatskoj, dok ih je 19 posto izuzetno zadovoljno.

Također nisu zabilježene negativne posljedice u Njemačkoj, Italiji i Sloveniji poslije ovogodišnjeg uvođenja stope PDV-a za turizam od 10 posto, što također ukazuje kako Hrvatska može računati na još jednu uspješnu sezonu i sve kvalitetniju strukturu gostiju koji Hrvatsku odabiru kao destinaciju dobrog odmora. (Hina)



Pisane vijesti