Do sada najuspješnija turistička sezona

Slika /arhiva/Karlovac10102005_001.jpg

U prvih devet mjeseci ove godine  po prvi puta bilježimo više noćenja  u odnosu na dolaske, što je pokazatelj suzbijanja sive ekonomije u turizmu, istaknuo je ministar Božidar Kalmeta na 4. sjednici Povjerenstva za turističku sezonu održanoj danas u hotelu "Korana Srakovčić" u Karlovcu. Kalmeta je iznio podatke o turističkom prometu u prvih devet ovogodišnjih mjeseci rekavši da je ostvareno 9 posto više noćenja i 7 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što govori o dosada najuspješnijoj sezoni. Posebno je istaknuo kako je po prvi puta u hrvatskom turizmu ostvareno više od 50 milijuna noćenja te se očekuju za oko 10 posto bolji financijski učinci i turistički prihod od šest do šest i pol milijardi eura.

Prema rezultatima noćenja, u privatnom sektoru ostvareno je povećanje od 20 posto, obrazložio je Kalmeta i to radi uvođenja paušalne boravišne pristojbe i poreza na dohodak. Kao još jedan dokaz uvođenja pravih mjera za suzbijanje  sive ekonomije naveo je povećanje broja registriranih privatnih iznajmljivača za više od 4 tisuće.

Što se tiče financijskih učinaka ove izuzetno uspješne turističke sezone bilježi se rekordno povećanje deviznih depozita u iznosu od 7,9 posto za građane i 9,2 posto za tvrtke u prvih osam mjeseci ove godine, a devizni depoziti ukupno iznose 85 milijardi kuna.

Miletić, Mičić, Kalmeta, Kovačević - na sjednici Povjerenstva u KarlovcuKalmeta je najavio da potkraj godine očekujemo 10-milijuntog gosta, kojemu će u suradnji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Hrvatske turističke zajednice biti uručeno posebno priznanje. Također, u sljedeće tri godine očekuje i 300 novih hotela kao rezultat nastavka akcije "Poticaj za uspjeh", a uskoro kreće gradnja i dva golf igrališta.

U rujnu ove godine ostvareno je 12 posto više noćenja i isto toliki porast broja dolazaka u odnosu na prošlu godinu, rekao je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, ističući kao jedan od prioriteta hrvatskog turizma ulaganje u neiskorištene turističke kapacitete (65 tisuća smještajnih jedinica) koji su trenutno izvan funkcije i ne donose prihod. Kao najvažnije ciljeve u sljedećoj turističkoj sezoni naveo je održavanje pozicije Republike Hrvatske na međunarodnom tržištu, jačanje tradicionalnih i privlačenje novih emitivnih tržišta, daljnje smanjenje sive ekonomije i rada na crno te završetak privatizacije 20-tak tvrtki u kojima država ima udio u vlasništvu i nastavak modernizacije prometne infrastrukture.

U 2006. godini očekujemo, rekao je Mičić, rast fizičkog prometa do 2 posto i prihoda od turističkih putovanja do 5 posto. U sljedećoj godini više nema subvencija koje su dosada iznosile 20 milijuna kuna godišnje, no, zato će se veća sredstava ulagati u turističku promociju Republike Hrvatske.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić kazao je da će se sljedeće godine u hrvatski turizam i infrastrukturu uložiti oko 500 milijuna eura.

U ovoj je sezoni u crnom čarteru uhvaćeno 22 plovila, od čega je za 19 plovila u tijeku žalbeni postupak pred Visokim prekršajnim sudom, a tri su plovila pravomoćno oduzeta, rekao je Tomislav Miletić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe i zaštitu mora, navodeći rezultate mjera u nautičkom turizmu.

Članovi Povjerenstva za turističku sezonu danas u KarlovcuOve sezone brodovi Jadrolinije prevezli su više od 6,5 milijuna putnika i 1,7 milijuna vozila što  je 7  posto više nego u istom razdoblju prošle godine, rekao je Miletić.

Prema riječima Krunoslava Kovačevića, glavnog državnog inspektora, u tri udarna mjeseca ove sezone obavljeno je više od 40 tisuća nadzora  i izdano oko tisuću rješenja o zabrani rada. Državni inspektorat naplatio je 31 posto više kazni u turizmu u ovoj sezoni, a naplaćeno je ukupno 2,9 milijuna kuna.

Savez samostalnih sindikata će inicirati sklapanje kolektivnih ugovora u hotelijerskoj, ugostiteljskoj i djelatnosti putničkih agencija, najavila je Vesna Dejanović, predsjednica SSSH. Kako je istaknula, zaposleni u turizmu imaju za 15 posto niže plaće u odnosu na radnike u sličnim gospodarskim djelatnostima, što je prema njezinim riječima porazno s obzirom da je turizam strateška grana razvoja Hrvatske. Također iznijela je podatak da država godišnje zbog rada na crno gubi 40 milijuna kuna, a 80 posto novozaposlenih radnika u turizmu radi na određeno vrijeme.


 



Pisane vijesti