DHT: Okrugli stol o djelatnicima kao pokretačkoj snazi turizma i predstavljanje CRO kartice

Slika /arhiva/161027_djelatnici1.jpg

U nastavku Dana hrvatskog turizma (DHT) održan je okrugli stol o djelatnicima kao pokretačkoj snazi turizma koji je započeo prezentacijom Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč s temom „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“, koju je predstavila dr. sc. Marinela Dropulić Ružić sa Zavoda za turizam porečkog instituta. Cilj projekta bio je istražiti razinu vještina mladih djelatnika u hotelijerstvu, utvrditi razinu njihove angažiranosti, stavove prema karijeri u hotelijerstvu, probleme prvog radnog iskustva te odrediti u kojoj mjeri postoje razlike u razini uslužnosti mladih koji su odrasli i školovali se u priobalju i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske.

U nastavku Dana hrvatskog turizma (DHT) održan je okrugli stol o djelatnicima kao pokretačkoj snazi turizma koji je započeo prezentacijom Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč s temom „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“, koju je predstavila dr. sc. Marinela Dropulić Ružić sa Zavoda za turizam porečkog instituta.

Cilj projekta bio je istražiti razinu vještina mladih djelatnika u hotelijerstvu, utvrditi razinu njihove angažiranosti, stavove prema karijeri u hotelijerstvu, probleme prvog radnog iskustva te odrediti u kojoj mjeri postoje razlike u razini uslužnosti mladih koji su odrasli i školovali se u priobalju i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske.

Uslijedila je rasprava na okruglom stolu kojeg je moderirala Iva Bahunek (Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske), a sudionici su: Nenad Šepak (Ceh ugostitelja HOK), Natali Komen Bujas (HUP) te Ante Lončar (ravnatelj HZZ).

"Već ove godine HZZ i UPUHH su krenuli u zajedničke aktivnosti i nastaviti ćemo ih i iduće kako bi sektor lakše pronašao radnike, no ako ih ne bude dovoljno ozbiljno treba razmisliti o uvođenju poširenih kvota za uvoz radnika, a pogotovo iz susjednih zemalja koje nisu u EU", kazala je Bahunek. Podsjetivši da je ove godine došlo do "ozbiljne nestašice" od oko 15.000 radnika za turizam, istaknula je da se ta situacija nije dogodila preko noći i da hotelijeri na to upozoravaju godinama.

"Otvaraju se novi hoteli, rastu i druge investicije u turizmu i to traži novu radnu snagu pa je UPUHH pripremio niz prijedloga i mjera kako to premostiti, među kojima je i definiranje kvota za uvoz radne snage, sufinanciranje i osiguravanje smještaja, rješavanje pitanja napojnica, kolektivnih ugovora na razini kompanija i drugo", kazala je Bahunek.

Bez obzira na sve programe i planove, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak smatra da ništa neće biti dobro bez puno prakse. "Praksa, praksa i praksa najvažnije je za rad u turizmu jer donosi i znanje i iskustvo. Dobro dođu i prekvalifikacije HZZ-a, ali ako netko nema želju, volju i znanje za rad ni to neće pomoći te treba više stimulirati i obrazovanje i zapošljavanje", kazao je Šepak dodajući da problem radne snage u turizmu ima u svim dijelovima Hrvatske i da to treba rješavati nacionalnom politikom.

Predstavljajući istraživanje o mladoj radnoj snazi u turizmu porečkog Zavoda za turizam Marinela Dropulić Ružić je kao njegov zaključak navela da mladi žele raditi u turizmu, ali žele da ih se poštuje, daju smisleni poslovi i bolje plaće nego što je sada nije slučaj. Žele i da im se plaćaju prekovremeni i da imaju više slobodnih dana, a problem vide u tome što ih 90 posto nikada nije bilo na usavršavanju u inozemstvu i što ih se 50 posto nikada nije ni za što dostatno obrazovalo.

"Bilo bi lijepo kada bi u zemlji punoj života imali i djelatnike pune života, no to baš nije tako, jer su im plaće manje od prosjeka, rade ili previše ili uopće ne rade, a često ih se i omalovažava pogotovo na nižim pozicijama, za razliku od turista koji su s radnicima uvijek zadovoljni", kazala je Dropulić Ružić. Istraživanje, koje je lani i ove godine obuhvatilo ukupno oko pet tisuća ispitanika - učenike, studente i hotelske goste u istarskim hotelima, pokazalo je i da je u dvije godine u popularizaciju zanimanja u turizmu uloženo 30 milijuna kuna, ali to nije ni blizu dovoljno s obzirom na tempo investicija u turizmu.

"U turizam je ove godine uloženo 670 milijuna kuna, ali to nije pratilo i ulaganje u radnike i tek je oko 24 kune prosječno mjesečno izdvojeno za obrazovanje radnika", kazala je dodajući da su djelatnici najčešće samo trošak, ali ako nisu zadovoljni neće biti ni gosti. "Djelatnici su najčešće samo trošak, ali treba biti svjestan koliko oni mogu pridonijeti i profitu, što može samo zadovoljan djelatnik jer to znači i zadovoljne i lojalne goste, a povećanje takvih gostiju za 5 posto godišnje donosi povećanje profita do 25 posto", naglasila je Dropulić Ružić.

U nastavku je predviđeno održavanje okruglog stola pod nazivom „Cro kartica – poticanje domaće turističke potrošnje“, a uvodnu prezentaciju te ulogu moderatora preuzet će direktor Horwath consultinga Siniša Topalović. Na okruglom stolu sudjelovat će Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, Jako Andabak, Bluesun hoteli, Boris Žgomba, UHPA i UPA-e pri HGK, Martina Jus, HBOR te Josip Zaher, HGK.

(Mint/Hina)



Pisane vijesti