DHT: Održan susret turističkih djelatnika i predstavnika Vlade

  • Slika /AA_2018_b-fotke/DHT2019/191004_19_Vlada_01w.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

​Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma koji se održavaju u Slavoniji okupili su više od 1.000 sudionika koji su već imali priliku vidjeti brojne čari i ponude koje Slavonija nudi, niz radionica u sklopu održavanja Dana hrvatskog turizma te raznolike popratne sadržaje.

Veliku pozornost trećeg dana ovog skupa privukao je susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH. Zamišljen kao interaktivna rasprava predstavnika Vlade i turističkih djelatnika, na ovom susretu razgovaralo se o različitim temama poput daljnjeg povezivanja turističke i poljoprivredne djelatnosti, primjene novih turističkih zakona te planovima donošenja zakona povezanih s turističkom djelatnošću, prvenstveno Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu.

Okruglim stolom moderirao je televizijski voditelj Damir Smrtić, a uz ministra turizma Garija Cappellija na okruglom stolu sudjelovali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Ministri su se u uvodnom izlaganju osvrnuli na dosadašnje rezultate ove turističke godine istaknuvši odlične rezultate vezane uz turistički promet, financijske pokazatelje, kvalitetan rad turističkih djelatnika i odličnu suradnju javnog i privatnog sektora u osiguravanju radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Ministar Marić istaknuo je kako se efekti ovogodišnje turističke sezone vide u državnom proračunu te kako možemo biti zadovoljni učinjenim. Do kraja tekuće godine bit će stvoreni zakonodavni uvjeti za uvođenje CRO kartice koja će u okviru posljednje porezne reforme krenuti s primjenom u 2020. godini.

Ministrica Vučković prezentirala je mjere i poticaje iz resora ministarstva poljoprivrede te je istaknula kako se od ukupnog broja financiranih projekata veliki dio odnosi na projekte iz kontinentalne Hrvatske.

Kada je riječ o inspekcijskim nadzorima, glavni državni inspektor Mikulić iznio je rezultate 15 ovosezonskih koordiniranih akcija državnog inspektorata u kojima su po prvi puta inspektori za različite djelatnosti zajednički obilazili ugostiteljske i druge objekte te tako omogućili smanjenje pritiska na gospodarstvenike u najdinamičnijem dijelu godine.

Ovu interaktivnu raspravu između predstavnika Vlade i turističkih djelatnika ministar Cappelli zaključio je zahvalom svim turističkim djelatnicima ali i svim kolegama u Vladi koji su sinergijskim međusektorskim djelovanjem omogućili velike zakonodavne i administrativne pomake kakvih u turističkom sektoru nije bilo u posljednjih 20 godina.

Prethodno susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade, održao se Hrvatski turistički forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore „Financiranje održivog razvoja u turizmu“ na kojem se govorilo o mogućnostima razvoja turizma na kontinentu, javnom financiranju projekata, upravljanju kvalitetom te izazovima koje sa sobom nosi kontinuirani rast turističkog prometa u svijetu.

Na forumu su uz državnog tajnika iz Ministarstva turizma Franu Matušića sudjelovali i direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u RH Victoria Zinchuk, voditelj ureda Zagreb Europske investicijske banke (EIB) Anton Kovačev, predsjednica Udruženja hotelijera pri HGK Josipa Jutt, predsjednik Odbora za gospodarstvo Udruženja banaka pri HGK te iz Instituta za turizam Ivo Kunst.

Sudionici foruma naglasili su važnost stvaranja kvalitetnih proizvoda i unaprjeđenje postojećih kao jednog od alata osiguravanja održivog razvoja turizma.

Državni tajnik Frano Matušić u razgovoru je istaknuo važnost razvoja posebnih oblika turizma kao što su kulturni, zdravstveni i gastroturizam koji privlače goste tijekom čitave godine, a izuzetno su važni za razvoj turizma na kontinentu. Državni tajnik Matušić istaknuo je također kako ova Vlada stavlja veliki naglasak i na financijske mogućnosti europskih fondova te kako bi sljedeći europski višegodišnji financijski okvir trebao proširiti mogućnosti za održivi razvoj turizam kao i druge projekte vezane uz turizam direktno i indirektno kao što je valorizacija kulturne baštine.

Svi sudionici složili su se kako je u razvoju turizma te definiraju budućih smjernica razvoja ključna suradnja dionika u javnom i privatnom sektoru kako bi se osiguralo stvaranje kompatibilnih ponuda i popratne infrastrukture.

Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji ovu manifestaciju zajedno organiziraju već dvanaestu godinu za redom. Generalni sponzor Dana hrvatskog turizma je Hrvatska elektroprivreda.

Uz prirodna bogatstva, kulturna je baština hrvatska najvrednija imovina. Sa željom da očuva, podupre i oživi kulturnu scenu u Hrvatskoj, HEP već dugi niz godina podupire projekte iz područja umjetnosti i kulture, ali i projekte koji za cilj imaju očuvanje tradicije i baštine.

HEP- više od struje!

Više o programu Dana hrvatskog turizma te popratnim sadržajima i događanjima potražite na mrežnim stranicama Ministarstva turizma.

Pisane vijesti