Deseti Eko, etno i vinofest

Slika /arhiva/110525-Malinska-JurakKopac.jpg

Ove se godine deseti put na Krku i po prvi u Malinskoj, održava Eko, etno i vinofest, od četvrtka 26. do nedjelje 29. svibnja; manifestacija kojom započinje glavna kupališna sezona na otoku.

Manifestacija počinje tradicionalno u četvrtak i već prvoga dana nudi zanimljiv program:

  • već od 9,30 sati na terasi hotela „Adria“ u centru Malinske održati će se set zanimljivih predavanja i prezentacija o obnovljivim izvorima energije i tehnologiji koja ih koristi,
  • direktor REA Kvarner, Darko Jardas govorit će o projektima energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije u Primorsko-goranskoj županiji,
  • načelnik odjela za primarnu preradu drva MRRŠIVG Zlatko Benković govorit će o energetskom korištenju šumske biomase u Hrvatskoj,
  • zeleni program tvrtke „Centrometal“- samoložive automatske peći na kruta goriva, sunčeve kolektore - predstavit će Mladen Renato Martinac,
  • predstavnici REGEA-e, Julije Domac, Karlo Rajić i Velimir Šegon govorit će o energetskom izazovu za male općine i naselja.

U isto vrijeme, samo pedesetak metara dalje, ispred Turističkog informativnog centra u Malinskoj održat će se i male ekološke radionice za djecu nižih razreda OŠ Fran Krsto Frankopan - Područne škole Dubašnica. Mali će ekolozi pod vodstvom pomoćnika direktora „Ponikve“ Ivana Jurešića i voditelja Nena Gretića proći kviz znanja o načinu odvajanja otpada za što će biti nagrađeni od „Ponikve“.

U 11 sati slijedi konferencija za novinare na kojoj će domaćin, načelnik Općine Malinska Dubašnica Anton Spicijarić zajedno s Ivanom Jurešićem govoriti o ekološkim programima općine i otoka Krka. Na konferenciji će biti predstavljeni i programi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za korištenje biomase kao energetskog resursa i potencijalima koje ima i otok Krk.

Na 10. Eko, etno i vinofestu ove godine izlaže oko 50 izlagača iz svih krajeva Lijepe naše i to vrhunske manufakturne proizvode, suvenire upotrebne vrijednosti od hrane i pića do nakita i ukrasnog bilja. Tu je i mali sajam antikviteta, a posebnost ovog sajma je eko izložba sekundarnih sirovina, posuda za odvojeno prikupljanje otpada, humus proizveden iz biootpada, zatim automatizirane peći na kruta goriva, bojleri za grijanje vode uz pomoć sunca, bicikli s pomoćnim elektromotorom – tzv. „elektrobicikli“, a glavni izlagači na eko izložbi su dječica iz vrtića „Katarina Zrinski Frankopan“.

Manifestaciju će u 12,30 pucnjem čepa velikog pjenušca „Frajona“ zajedno otvoriti državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Herman Sušnik i načelnik općine Malinska-Dubašnica Anton Spicijarić.

U sklopu manifestacije biti će otvorena i zanimljiva izložba fotografija stare Malinske, autora Marka Sladića, pod nazivom „Sušila na perila“. Naime na mokroj robi koja se suši na sušilu perila na Jazu biti će postavljene stare razglednice i fotografije Malinske. I na ovaj način spajaju se povijest, tradicija, etnologija i nostalgija stare Malinske koju će u večernjim satima dignuti na noge folkloraši „Dubašnice“ i uvijek raspoloženi „L amouri“.
 



Najave