Daniel Gospić i hrvatska reprezentacija zlatni na 27. Svjetskom prvenstvu u podvodnom ribolovu

Slika /arhiva/100919-mlosinj1.jpg

Daniel Gospić i hrvatska reprezentacija svjetski su prvaci u podvodnom ribolovu. Pred prepunom dvoranom na Bočacu, službenim vaganjem nakon drugog natjecateljskog dana 27. Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu potvrđeno je kako je rođeni Lošinjanin i najbolji hrvatski podvodni ribolovac, ujedno i najbolji na svijetu.



Kako bi se navijači s Lošinja još više radovali, pobrinula su se i druga dvojica hrvatskih reprezentativaca – Antonio Buratović i Dario Marinov, koji su zajedno uz Gospića Hrvatskoj donijeli ekipno zlato. Povrh toga, Buratović je ponovio odličan ulov iz prvog natjecateljskog dana, te se na kraju okitio i pojedinačnim srebrom, dok je Marinov zadržao petu poziciju.



Bronca je pripala talijanskom ribolovcu Brunu De Silvestriju, koji je ukupno skupio 27.100 bodova, dok je Gospić, tijekom dva dana natjecanja, ulovio propozicijama maksimalno dozvoljenih dvadeset ugora i 10 riba, što mu je donijelo nedostižnih 41.484 boda, a Buratović je dosegnuo 28.993 boda.



Na ekipnoj razini, Hrvatska je uvjerljivo osvojila prvo mjesto s 91.069 bodova, drugo mjesto zauzeli su Talijani s 53.700 bodova, dok su Španjolci s 49.916 bodova zasjeli na treće mjesto. Iza njih je Grčka koja je na kraju malo podbacila, s obzirom da je u svojim redovima imala sada bivšeg viceprvaka svijeta Giannisa Siderisa.



Oduševljen zbog osvojenih zlatnih medalja i slavlja koje su mu priredili njegovi Lošinjani, novi je svjetski prvak, hrvatski reprezentativac Daniel Gospić, rekao kako mu je ova titula ostvarenje snova. Presretan sam zbog osvojenih titula, pogotovo što je konkurencija bila izrazito jaka. Očekivao sam borbu s Carbonelllom i De Silvestrijem do samog kraja, a na kraju je ispalo da mi je najveći konkurent reprezentativni kolega Buratović. Posebno me veseli što sam postao svjetski prvak u mom rodnom gradu, koji je pokazao kako izgleda fantastično domaćinstvo, rekao je Daniel Gospić. Sretni smo, no bili bi još sretniji da je Dario Marinov uzeo broncu. Konkurencija je bila jaka, no očito je domaći teren malo pomogao. Isto tako, zahvaljujem se navijačima na velikoj podršci, izjavio je srebrni Antonio Buratović.



Posebnu zahvalu Malom Lošinju i Lošinjanima koje su posljednjih pet dana živjeli za hrvatske podvodne ribolovce izrekao je i kapetan hrvatske reprezentacije Livio Fiorentin, a osvrnuo se i na veliki sportski uspjeh svojih pulena. Ovo je najveći uspjeh jedne reprezentacije otkad se održavaju Svjetska prvenstva u podvodnom ribolovu, a to je od daleke 1957. godine. Dali smo sve od sebe, što je na kraju rezultiralo potpunim trijumfom. Za svoju ekipu mogu samo reći da samo na njih jako ponosan, istaknuo je Livio Fiorentin.



Fenomenalan uspjeh hrvatskih podvodnih ribolovaca nije se mogao dogoditi na boljem mjestu od Malog Lošinja, često nazivanog svjetskom prijestolnicom podvodnog ribolova, koji je najboljim reprezentacijama planeta priredio organizacijski savršeno natjecanje. Podsjećamo, zasluga je to organizatora SRD Udice i SRD Škarpine, sponzora Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, te glavnog sportskog sponzora Maresa – tvrtke specijalizirane za proizvodnju i prodaju ronilačke opreme.



Prvenstvo je održano od 14. do 19. rujna 2010. godine, a pored izuzetne turističke promocije, pogotovo na sportskom planu, ono je od neizmjerne važnosti za Mali Lošinj, ali i Hrvatsku, zbog očuvanja jadranskog podmorja, njegovog životinjskog i biljnog svijeta, te podizanja ekološke svijesti i zaštite lošinjskog arhipelaga.




Pisane vijesti