Dani pustolovnog turizma, Vela Luka Outdoors, na otoku Korčuli

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/vela-strka-outdoors18.jpg

Hrvatska gorska služba spašavanja, u sklopu poticanja razvoja aktivnog turizma na otocima i u brdsko planinskim prostorima, suorganizator je Dana pustolovnog turizma (Vela Luka Outdoors), koji su otvoreni u četvrtak i traju do nedjelje 9. rujna, a ove godine proslavljaju petu godinu održavanja. "Događanja, koja promovira HGSS u suradnji s Ministarstvom turizma i lokalnim zajednicama, možemo nazvati festivalima turizma, oživljavanjem otoka i ruralnih područja“, poručio je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Festival pustolovnih aktivnosti u Veloj Luci okupio je više od 500 natjecatelja, među kojima i poznate svjetske pustolove poput Stipe Božića i drugih, koji sudjeluju nizu ekstremnih sportova, od brdskog biciklizma, maratona i trčanja, ali i edukacija za mlade, predavanja i radionica o sigurnosti u pustolovnom turizmu te projekcija svjetskih pustolovnih filmova.

Centralni dan događanja je 8. rujna kada iz unutrašnjosti prapovijesne Vele spile, najvažnijeg arheološkog lokaliteta na Sredozemlju, kreću utrke 'Vela i mala strka'.

Krajnji je cilj ovog četverodnevnog događanja, s međunarodnim sudjelovanjem, projektiranje nove turističke ponude, produljenje sezone, a sve uz visoku razinu sigurnosti sudionika i gostiju. Turisti koji dolaze na aktivni odmor u Hrvatsku, planine i otoke i pritom provode sve neobičnije aktivnosti, nisu samo čudaci i problem kada ih HGSS spašava iz nevolje, već i posebna prilika za širenje i potporu tim oblicima turizma.

Upravo zbog toga, HGSS kao jedan od organizatora ovog i sličnih događanja i nositelj svjetskog iskustva, s Ministarstvom turizma i u suradnji s jedinicama lokalne uprave i turističkih zajednica ima za cilj pomoći svima koji žive i mogu živjeti od takvih gostiju svih 365 dana u godini.

Otok Korčula, posebno Vela Luka izuzetno je turističko odredište, svojevrsni muzej svjetske povijesti na otvorenom, od prapovijesti, antike do današnjih dana, jedinstven spoj prirode i klime.

Uz HGSS, organizatori su: Općina i Turistička zajednica Vela Luka, Trail i treking klub Strka, Biciklistički klub Timun Split, HPD Mareta, u suradnji sa Zajednicom sportova Vela Luka, Luško Lito i HPD Perun.

Iz Hrvatske