Dani Frankopan torte

Slika /arhiva/110625-dani-ft-c.jpg

Crikvenica će 25. i 26. lipnja 2011. postati čarobna povijesna pozornica i poželjno odredište za sve sladokusce. Naime, ovaj nas vikend očekuje zanimljiva i poučna gastronomska manifestacija pod nazivom "Dani Frankopan torte".

Torta Frankopan je barokna slastica čija je receptura stara više od 300 godina, pa se ubraja među najstarije torte u Europi. Već se 18 godina priprema u slastičarnici crikveničkoga hotela "International" po izvornom receptu, koji potječe iz barokne kuharice "Granat Apffel" - "Napukli šipak". Kuharicu "Granat Apffel" objavila je kneginja Eleonora Maria Rosalia od Eggenberga 1697. godine, a doživjela je ukupno 13 izdanja.

Organizatori Dana Frankopan torte su Centar za kulturu "Dr. Ivan Kostrenčić", Turistička zajednica Grada Crikvenice i "Jadran" d.d. u stečaju, a pokrovitelj Grad Crikvenica.

subota, 25. lipnja
10:00 - Trg Stjepana Radića i terasa Hotela "International" - "Barokna torta kao dio identiteta" (prezentacija i degustacija Frankopan torte, spravljene po izvornoj recepturi plemenite Eleonore Marije Rosalije, kneginje od Eggenberga)
11:00 - Gradska vijećnica Crikvenica - "Priče s plemićkog stola" - (predavanja: "Barokni
objed plemićkog stola" - dr.sc. Nives Rittig Beljak, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb; "O stapanju slastice i vinskih napitaka"- Ivan Sokolić, enolog),
21:00 - lapidarij Hotela "Kaštel" (u slučaju kiše klub "Stella maris") - "Večer torte Frankopan": koncert - Antonio Vivaldi: "Četiri godišnja doba“ (izbor stavaka) - Zdravko Pleše - violina, Luka Čibej - violončelo, Snježana Pleše Žagar – klavijature ; "Plesni korak u krinolini" - članovi Udruge "Kirci" ; "Priča o 300 godina staroj torti" - Sanja Škrgatić ; "Degustacija slasnog zalogaja iz povijesti" uz vinsku kapljicu iz Vinarije "Pavlomir"
nedjelja, 26. lipnja
10:00 - "Slasna torta Frankopan" (degustacija uz promotivne cijene), terasa Hotela "International"
 



Najave