Dan pomoraca i brodaraca

Slika /arhiva/kraljica-mora.jpg

Dan pomoraca i brodaraca i blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodova, danas je svečano obilježen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama te potpisivanjem 11 ugovora o dodjeli ukupno 3,4 milijuna kuna državnih potpora za ovu godinu za obnovu putničke i izletničke flote malih brodara.

Na svečanosti, na kojoj se okupilo oko 300 predstavnika lučkih uprava iz cijele Hrvatske te udruga i tvrtki iz pomorstva, državni tajnik u Ministarstvu mora Mario Babić kazao je kako je ova godina bila dobra za pomorski promet i hrvatske pomorce. U nacionalnoj plovidbi brodari su ove godine, nakon dvije stagnirajuće, zabilježili porast broja putnika od 2 posto, na njih 11 milijuna, a poraste su imale i gotovo sve hrvatske luke, uključujući i većinu riječnih za koje je kazao da ih čekaju veliki radovi i oživljavanje. U ovom trenutku u hrvatskim lukama, kako je istaknuo, provode se investicijske aktivnosti veće nego u zadnjih 40-50 godina, ukupne vrijednosti oko 540 milijuna eura te će i to zasigurno pridonijeti boljoj konkurentnosti tog segmenta ulaskom Hrvatske u EU. Za pomorce je ova godina posebno bila dobra jer je za njih u Pomorski zakonik vraćen beneficiran radni staž, a poželio im je i da što prije potpišu nacionalni kolektivni ugovor u suradnji s brodarima.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja 14-orici djelatnika lučkih kapetanija i ispostava pred njihov odlazak u mirovinu, dok su priznanja za doprinos razvitku pomorskog i riječnog gospodarstva dobili splitska tvrtka Plovput i Lučka uprava Slavonski Brod. Za unapređenje pomorske znanosti priznanja su dobili Jadranski zavod HAZU-a i Pomorska škola Zadar, za traganje i spašavanje na moru posade brodova Danče i Dišpet, a za promicanje pomorske kulture magazin More i posthumno Gradimir Radivojević Grande. (Hina)



Pisane vijesti