Dan iseljenika, 5. i 6. kolovoza

Slika /arhiva/Unije_dan_iseljenika016.jpg

U čast i spomen na sve iseljene otočane, Unije 5. i 6. kolovoza 2016. godine proslavljaju Dan iseljenika.

U petak, 5. kolovoza s početkom u 20 sati odigrat će se unijska alka po uzoru na sinjsku, međutim kao glavno prijevozno sredstvo poslužit će karijole i par snažnih ruku.

Dan poslije, 6. kolovoza već od jutarnjih sata kreće cjelodnevni zabavno-sportski program, a zabava se nastavlja u večernjim satima. Pravo slavlje i pučka fešta započinje u 21.45 sati, kada će iseljenike i mještane pozdraviti gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli te uručiti im medalje, diplome i zahvalnice povodom Dana iseljenika.

Za sve zainteresirane stanovnike i goste Unija ovom prilikom 6. kolovoza organiziran je besplatan prijevoz brodom Patria koji polazi iz malološinjske luke (ispred Erste banke) u 15 sati u smjeru Unija. Povratak s otoka Unija bit će u 23 sata. 

Površinom najveći među otočjem koje okružuje Lošinj, Unije su zahvaljujući dobrom geoprometnom položaju, izvorima pitke vode i prostranom plodnom tlu, kroz sva povijesna razdoblja imale svoje žitelje. Naseljene još i prije Starog vijeka, svoj kontinuitet naseljenosti, od prapovijesti pa sve do danas, potvrđuju i brojni arheološki nalazi otrkiveni kako na kopnu, tako i u podmorju otoka. Međutim, baš kao i susjedni Susak i Ilovik, Unije su također doživjele veliko iseljavanje svojih otočana.

Organizatori kulturno zabavnog programa obilježavanja Dana Iseljenika su Grad Mali Lošinj, Hrvatska matica iseljenika Rijeka, VMO Unije, Udruga Slow food Unije te TZ grada Malog Lošinja.



Najave