Dan Ad turresa

Slika /arhiva/ad_turres_day2812.jpg

U četvrtak, 2. kolovoza u 21 sat, Crikvenica se vraća 2000 godina unatrag, u doba antike, kada se održava Dan Ad turresa, kulturno-zabavna manifestacija zasnovana na bogatoj i vrijednoj arheološkoj baštini, kojom će se na živopisan način dočarati svijet Rimljana. 

Posjetitelji će imati priliku uživati u zanimljivom programu uz antičku glazbu i gastronomiju, Bakanalije (večeri u čast boga Bakha), carsku povorku, borbe gladijatora, prodaju robova i prezentaciju antičkih zanata.

Arheološka istraživanja na lokalitetu Igralište potvrdila su da je Ad turres naziv antičke Crikvenice, te da povijesni razvoj grada traje već više od 2000 godina. Uz to, otkrivena je lokalna keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima za proizvodnju amfora, uporabne i graditeljske keramike, koja je po svojoj očuvanosti jedinstvena na prostoru Hrvatske. Među brojnim nalazima svakako treba istaknuti jedinstven tip rimske amfore, koja je prema nalazištu na kojemu je otkrivena dobila ime Crikvenica, a njezin službeni naziv je Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica.

Organizatori Dana Ad turresa su Turistička zajednica Grada Crikvenice i Muzej Grada Crikvenice, a pokrovitelji Grad Crikvenica i "Jadran" d.d. u stečaju. 

 



Najave