CroTOUR - Međunarodni sajam turizma od 7. do 11. svibnja 2008.

Slika /arhiva/crotour08.jpg

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) ovog će se tjedna, od 7. do 11. svibnja, održati dvije međunarodne sajamske priredbe Vinovita i CroTOUR, na kojima će najnovije trendove i ponudu vinarstva i turizma predstaviti ukupno 270 izlagača iz Hrvatske i 20-ak drugih zemalja.

CroTOUR 2008 održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Najavljujući programe sajmova na današnjoj konferenciji za novinare direktorica ZV-a Katja Luka Kovačić naglasila je velika očekivanja Uprave ZV-a od ta dva sajma budući su segmenti koje pokrivaju kompatibilni te zanimljivi i stručnoj i širokoj publici.

Posebna očekivanja imaju od turističkog sajma CroTOUR, koji se ove godine održava kao pilot projekt ZV-a i uz konzultaciju struke, s ciljem promocije hrvatske i inozemne turističke ponude uoči glavnog dijela turističke sezone.

Među značajnijim temama koje će se obrađivati u popratno-stručnom dijelu su i one o ključnim izazovima razvoja hrvatske turističke industrije, aktualnom stanju prodaje hrvatske ponude na inozemnim tržištima, golfu u funkciji razvoja hrvatskog turizma te druge.

Treći dan sajma, 9. svibnja, rezerviran je za Dan Svjetske turističke organizacije-UNWTO, a u sklopu CroTOUR-a godišnju će skupštinu održati Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

Danas je turizam u Hrvatskoj u zamahu i snažnom usponu; u Hrvatsku dolazi više od 10 milijuna turista godišnje, a turizam čini značajni udio u BDP u zemlje, te predstavlja jednu od glavnih gospodarskih grana Hrvatske i osnova je  daljnjeg ukupnog razvoja zemlje. Hrvatska pripada u red velikih turističkih receptivnih zemalja kojima je turizam strateška odrednica.
 
Sve to uz podršku turističkih djelatnika i stručnih organizacija bilo je dovoljan razlog za donošenje odluke o organizaciji novo koncipiranog međunarodnog sajma turizma pod nazivom CroTOUR kao pilot projekta Zagrebačkog velesajma. 

CroTOUR 2008 održava se na 8.000 četvornih metara izložbenog prostora uz sudjelovanje  161 sudionika iz 20 zemalja, (Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Iran, Italija, Češka republika, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švicarska, Tunis, Velika Britanija).

Sajam CroTOUR namijenjen je: turističkim agencijama i turoperatorima iz Hrvatske i inozemstva, vlasnicima hotela, restorana, marina, kampova i ostalih turističkih objekata, potencijalnim investitorima u turističku industriju, vlasnicima golf terena, klubova, proizvođačima opreme za golf, korisnicima turističkih usluga inozemnoj i domaćoj širokoj publici, stručnim organizacijama i udruženjima, te medijima.

Ciljevi sajma su:

- okupiti na jednom mjestu sve sudionike turističke industrije iz Hrvatske, te što više iz
- inozemstva,
- prezentirati domaću i inozemnu turističku ponudu,
- promovirati hrvatskih turističkih potencijala
- organizirati B2B radionica inozemnih turoperatora i hrvatskih turističkih tvrtki,
- "Last minute booking 2008" kao i ugovaranje za 2009. godinu,
- ponuditi turističke kapacitete u zemlji i inozemstvu,
- prezentirati golf kao značajan turistički proizvod u Regiji, te ne manje važno
- pozicionirati CroTOUR kao vodeći sajam turizma u Regiji.

Od izuzetno bogatog stručnog i pratećeg programa sajma CroTOUR  izdvajamo:

  • „Aktualna pozicija Hrvatske na emitivnim turističkim tržištima“ (sastanak Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima iz inozemstva 
  • 1. HRVATSKI TURISTIČKI FORUM o temi "Ključni izazovi razvoja hrvatske turističke industrije"  u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Zagrebačkog velesajma i uz sudjelovanje Ministarstva turizma 
  • FORUM HOTELIJERA I TURISTIČKIH AGENCIJA u organizaciji  Udruge hrvatskih putničkih agencija  i Hrvatske udruge hotelijera i restoratera i Zagrebačkog velesajma
  • Dan SVJETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE WTO (World Tourist Organization) u organizaciji Ministarstva turizma RH
  • Turistička burza CroTOUR  poslovni susreta inozemnih turoperatora s domaćom ponudom turističkih usluga i kapaciteta, "last minute booking 2008" i ugovaranja za 2009. godinu


Pisane vijesti