Crikvenica slavi 120 godina organiziranog turizma

Slika /arhiva/Crikvenica_grb.jpg
 

Predstavnici grada Crikvenice i gradske Turističke zajednice najavili su danas program proslave 120. obljetnice turizma u gradu i okolici, koja počinje sutra svečanim podizanjem turističkih zastava, zabavnim i gastronomskim priredbama.

U povodu 120 godina organizirana bavljenja turizma u Crikvenici, Jadranovu, Dramlju i Selcu cijele će se godine održavati brojne zabavne, kulturne, gastronomske i športske priredbe, a proslava će obuhvatiti svu crikveničku turističku ponudu - zabavni, zdravstveni, znanstveni i športski turizam.

Kako je istaknuo gradonačelnik Božidar Tomašek, početci turističkog razvoja Crikvenice povezuju se sa zdravstvenim turizmom i izgradnjom dvaju luksuznih hotela - "Therapie" i "Miramarea".

U početku 20. stoljeća Crikvenica je zbog blagotvorne klime postala ugledno lječilišno odredište u kojemu se odmaralo europsko plemstvo i svjetski uglednici, a taj grad ima i snažnu ribarsku tradiciju, bogatu gastronomsku ponudu i očuvan okoliš, naveo je Tomašek. To najbolje dokazuje činjenica da je Crikvenica dobitnik šest Plavih zastava, dodao je.

Tomašek je istaknuo da Crikvenica svake godine nastoji obogatiti turističku ponudu novim sadržajima te da će uskoro na temelju bogata arheološkog nalazišta u tom gradu i u Dramlju biti otvoren Muzej grada Crikvenice te osmišljen novi kulturni i turistički događaj - Crikvenički festival antike.

Najavio je da će jedan od dvaju najstarijih crikveničkih hotela, hotel "Miramare", biti otvoren do kraja godine te da će u uređenje grada, turističku signalizaciju i hortikulturne projekte biti uložen znatan novac.

Direktorica Turističke zajednice Gordana Jelenović kazala je da Crikveničani davne 1888. nisu bili svjesni da su, ostvarivši ideju o izgradnji javnog kupališta, učinili prvi korak u razvoju turizma.

Povoljan položaj, klimu i lječilišne mogućnosti grada prepoznali su u većim središtima tadašnje Austro-Ugarske Monarhije, pa su crikvenička kupališta postala poznata u cijeloj Europi, kazala je.

(informacije: Hina, slike: www.crikvenica.net)

 

 



Pisane vijesti