Cilj projekta '5 kravata' je podizanje kvalitete

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190802_ugostitelji_FaH.jpg

Koordinacija ugostitelja Hrvatske predstavila je model '5 kravata' s ciljem podizanje kvalitete hrvatske gastronomije. Kako je pojasnio njezin predstavnik Marin Medak, hrvatski proizvodi i obrada hrane te uređenje prostora hrvatskim namještajem i dizajnom, kriteriji su koje restorani moraju ispunjavati da bi dobili svih pet kravata.

Za tri kravate, što bi bio minimum, restoran će morati zadovoljiti kriterij korištenja hrvatskih proizvoda, odnosno posluživati jela pripremljena isključivo od namirnica lokalnog porijekla koje su uzgojili, obradili i proizveli domaći proizvođači.

Četiri kravate značile bi da restoran, uz namirnice lokalnog porijekla, pri obradi i pripremi hrane koristi propisane hrvatske tehnike i novu kategorizaciju hrvatskih prehrambenih proizvoda, a peta kravata bi značila da je restoran uz to opremljen namještajem i inventarom koji je proizveden i dizajniran u Hrvatskoj.

Ideja je da se obratimo "vrhu oštrice noža", a to je pet posto ugostiteljskih objekata koji će biti pioniri i koji će postaviti temelje izvrsnosti za hrvatske proizvode i koji će postaviti jasna mjerila kako bi to trebalo izgledati, kazao je Medak.

Trenutačno se radi, kako je rekao, na osnivanju Nacionalne udruge ugostitelja kako bi se dobilo na reprezentativnosti, za 28. kolovoza je dogovoren sastanak sa svim nadležnim institucijama i tijelima, a 14. listopada bi se svi zaključci i cijela ideja predstavila na kongresu ugostitelja u Čakovcu.

Ukoliko sve bude išlo po planu Medak očekuje da bi se iduće godine mogle početi dodjeljivati prve 'kravate'.

Medak je osvrnuo i na smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane, što predlaže Vlada u sklopu četvrtog kruga porezne reforme, napominjući kako će to ugostiteljima olakšati poslovanje, jer će tih milijardu kuna koje će se osloboditi moći pretočiti u veće plaće radnicima i investicije. (Hina) 

Pisane vijesti