Četvrti Kastav Blues Festival

Slika /arhiva/kastav-tz-l.jpg

Kastav Blues Festival, nastao u čast jednoga od najistaknutijih predstavnika tradicionalnoga country bluesa Jerryja Ricksa, ove će se godine održati od 4. do 8. kolovoza na nekoliko lokacija, s pet koncertnih večeri istaknutih hrvatskih i inozemnih glazbenika bluesa i jazza. Naime, krajem ožujka 2007. godine Philadelphia Jerry Ricks došao je u Kastav, te se odlučuje nastaniti ovdje, odakle narednih mjeseci putuje na brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu. Nedugo nakon što mu je u ljeto te godine dijagnosticirana teška bolest Jerry Ricks je umro i za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav.

Festival su organizirali Turistička zajednica grada Kastva i Udruga "Kastafsko kulturno leto", a glavni pokrovitelj je Ministarstvo turizma.

Festival, koji se ove godine održava četvrti put, u Čavlima otvara koncert Tomislava Golubana, virtuoza na usnoj harmonici i njegova akustičnog sastava Little Pigeon’s For Hill Blues, koji su u proteklih nekoliko godina ostvarili brojne zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

U okviru Crossroads Blues Banda nastupit će Angela Brown, jedna od danas najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa iz Chicaga, Jimmy Thomas koji u svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao i s Johnom Lennonon te Rolling Stonesima, Rick Franklin, američki izvođač bluesa čija se glazba povezuje s afroameričkom tradicijom, brazilskom Batucadom, reaggaeom i sambom, Michael Roach, tzv. kum kastavskog festivala bluesa, i Keith Dunn, čije se sviranje usne harmonike naziva jezikom autentičnog bluesa koji karakterizira melodioznost i liričnost.

U Kastvu će nastupiti još Larry Miller, kojega je najnakladniji svjetski gitaristički časopis "Guitar World" opisao kao "senzacionalnog gitarista", i Eddie Martin, jedan od najdarovitijih britanskih gitarista i pjevača bluesa, koji je nastupao s velikanima kao što su John Mayall, Peter Green, Buddy Guy i Taj Mahal. Američka pjevačica Elizabeth Lee, čiju glazbu uspoređuju sa Sheryl Crow, Aerosmith i Janis Joplin, u Hrvatsku dolazi s grupom Elizabeth Lee’s Cosmic Mojo.

Britanska grupa King King, koja prvi put dolazi u Hrvatsku i najavljena je kao jedna od najatraktivnijih otočkih blues-rock sastava, svoj će originalni blues-izričaj predstaviti u idiličnu ambijentu u Ronjgi pokraj Viškova.
Zdenka Kovačiček, jedna je od najpoznatijih pjevačica hrvatske glazbene scene, nastupit će u Matuljima prigodnim programom nazvanim "Tribute to Janis Joplin".

Osim koncerata kastavski festival bluesa priređuje i dvije izložbe s temama bliskima bluesu, a u popratnom programu održat će se glazbene radionice. (Hina)



Najave